9 C
Ohrid
Tuesday, October 4, 2022

Климатските промени се придружени со уште поголеми катастрофи

НАЈЧИТАНО

Учесниците на панел-дискусијата за климатските промени што се одржа во понеделникот во Ловиниќ на извидничкиот состанок како дел од Денот на климата, предупредија на постојано зголемување на климатската закана придружена со сè поголеми катастрофи, оценувајќи дека е поразително што дел од јавноста не верувајте на овие наоди.

На панел дискусијата за климатските промени, израелскиот амбасадор Илан Мор ги презентираше искуствата на Израел за начините за ублажување на климатските промени, а американскиот експерт за клима Џилијан Боузер ги презентираше најновите наоди за климатските закани.

Нивниот заеднички заклучок е дека климатската закана станува се поголема и носи поголеми катастрофи и сметаат дека е поразително што дел од јавноста не им верува на овие наоди.

Истражувањето спроведено од Дирекцијата за климатски активности на Министерството за економија и одржлив развој, сепак, покажа дека само оние кои го прифаќаат ова знаење се подготвени да реагираат и да дадат личен придонес во заштитата на природата.

Истражувањето на 1.499 испитаници во Хрватска, како дел од Конференцијата на ЕУ за иднината, покажа дека во Хрватска 29 отсто од луѓето веруваат дека сите ние сме одговорни за решавање на последиците што произлегуваат, што директорот на Dunja Mazzocco Drvar го пофали како добар индикатор.

„Истражувањата покажуваат дека едно евро инвестиција во енергетската транзиција не спасува од шест евра штети предизвикани од временски непогоди“, рече Мацоко Дрвар и објасни дека голем дел од мерките за енергетска транзиција носат заштеда на енергија, кои, нагласи таа, се добри. за климата.

Последиците од климатските катастрофи се многукратно поголеми од инвестициите во енергетската транзиција
„Колку побрзо го прифатиме фактот дека штетите од последиците од климатските катастрофи се многукратно поголеми од инвестициите во енергетската транзиција што води кон заштита на природата, толку побрзо ќе ги намалиме заканите од иднината“, рече Мацоко Дрвар. .

Таа потсети дека на конференцијата на ОН за климатски промени, Хрватска се обврза да сади милион дрвја секоја година до 2030 година за да го компензира влијанието на туристите врз емисиите на јаглерод диоксид, па затоа министерствата за економија, земјоделство и туризам работат на заеднички акционен план .

„Во овие активности ќе вклучиме и извидници, кои преку Боранка во пошумувањето се покажаа како вредна и важна работна сила и иницијатори, но и како збир на паметни млади луѓе кои препознаваат што треба да направиме за да се заштитиме од климатските промени кои претстојат. “, заклучи Мацоко. Дрвосечач.

На панел дискусијата за климатските промени учествуваа и претставници од Националниот парк Пакленица, паркот на природата Велебит и Фондот за заштита на животната средина.

Во понеделник со Денот на климата завршува четиридневниот фестивал „Вештини за живот“ како дел од 11-тиот Саем на Хрватското здружение на извидници, каде новата еколошка веб-страница на Хрватското извидничко друштво „GreenScreen.hr“ беше претставена како зелена платформа. за образование, особено за младите.

Тој интерактивен сајт ќе биде целосно функционален од септември, а финансиски го овозможи американската амбасада во Хрватска.

На саемот на извидници, кој се одржува од понеделник, 25 јули до четврток, се собраа две илјади извидници од 50 здруженија на извидници во Хрватска и од 10 земји партнери.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО