8.5 C
Ohrid
Sunday, December 4, 2022

Катарина Пеовиќ: Грчкото сценарио не е невозможно, а заминувањето на Мариќ не е патриотско

НАЈЧИТАНО

Собраниската претставничка на Работничкиот фронт Катарина Пеовиќ во живо гостуваше во студиото Н1 и зборуваше за денешната Уставна комисија на која ќе се расправа за нејзиниот предлог, кој го поддржа здружената прогресивна опозиција, правото на жената да се врати на Уставот. .

„За нас е најважно што денеска Комитетот ќе расправа за нашиот предлог за враќање на правото на жената на слободен избор во Уставот на Република Хрватска и државата да ги обезбеди предусловите за остварување на тоа право. Важно е да се соберат 40 потписи од претставници на опозицијата и оние кои ја поддржуваат иницијативата. ХДЗ најави дека нема да ја поддржи таа идеја, но постојано предупредувам дека 2/3 од гласачите на ХДЗ го поддржуваат правото на избор. Тие ќе треба да гласаат против интересите на своите избирачи во Парламентот. Нема да им биде проблем затоа што гласаат по наредби и партиски ограничувања, нема слободно мислење, но во оваа ситуација е многу важно да испратат порака до своите гласачи дека се против нивното слободно мислење“, вели Пеовиќ.

Тоа право беше загарантирано во Југославија и остана во уставите на сите други поранешни југословенски републики. „Се обидуваме да го решиме проблемот со недостапноста на тоа право на жените, имаме 60 отсто гинеколози кои се приговарачи на совест“, вели таа.

Нападот на правото на абортус почна, вели Пеовиќ, кога тој член од Уставот беше тргнат во 90-тите. Тој вели и дека Франција сега почнува да го воведува правото на абортус во Уставот, а ние работиме на негово враќање. „Важно е да го вратиме. Имаме и многу други проблеми во здравството кои треба да се решат. Најпроблематичен е односот меѓу јавното и приватното, лекарите наутро работат во државната болница, попладне во приватна ординација. Треба да се сменат неколку закони, да се направи абортус бесплатно. Кога ќе биде, ќе биде неинтересно за приватната пракса која го гледа како форма на својот плен. Иако приватните ординации не смеат да вршат абортуси. Се додека вака се однесуваат приватните и јавните, нема да имаме право на абортус, но се помалку ќе имаме право на други здравствени услуги“, вели таа и додава дека министерот не може да биде амнестиран од вината на ко. -креирање политики дека помагаат во растот на приватниот сектор бидејќи нема да се здобијат со уреди кои се потребни туку ќе му овозможат на приватниот сектор да заработи од тоа.

Заминување на министерот за финансии
„Можеме да шпекулираме зошто, но неспорно е дека тој замина во време кога ги губиме последните лостови на монетарната политика. Тоа не е патриотско, особено кога доаѓа од оние кои сакаат да се тепаат со патриотизам“, вели Пеовиќ, додавајќи дека грчкото сценарио ни покажало како изгледа ситуација во која не може да се користи автономна монетарна политика за надминување на кризи. Грчкото сценарио не е невозможно“, вели Пеовиќ.

„Приморац сам ќе спроведе некои веќе поставени политики, што да кажеме за човек што се вакцинирал преку врска?“, вели Пеовиќ. „Пленковиќ се фали дека доаѓаат се повеќе помлади министри, би рекла министри со се помалку интегритет“, вели таа.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО