8.9 C
Ohrid
Wednesday, October 5, 2022

Кардиолозите открија кои крвни групи се повеќе склони кон срцев удар и срцеви заболувања

НАЈЧИТАНО

Разликите во крвната група не значат многу додека навистина значите многу, особено ако сте во болница и ви треба трансплантација на крв или да донирате крв, а потоа треба да знаете која е вашата крвна група. Знаеме дека има A +, A-, B +. Б-, О-, О +. Крвни групи АБ + и АБ-.

Луѓето со крвни групи А и Б имаат поголема веројатност да развијат срцеви заболувања.

Но, бидејќи има се повеќе истражувања за крвните групи, се чини дека тие би можеле да значат повеќе отколку што мислиме, особено кога станува збор за одредени здравствени проблеми, особено за здравјето на срцето. Овие невидливи разлики во крвта може да значат дека некои луѓе ќе имаат или ќе бидат склони кон кардиоваскуларни проблеми.

Што значи крвна група и како тие се разликуваат
Буквите A, B и 0 претставуваат различни варијации на генот ABO, кои се програмирани од крвни зрнца. На пример, ако имате АБ група, телото е програмирано да произведува антигени на црвените крвни зрнца А и Б, додека личноста со крвна група 0 не произведува антигени. Така, крвта може да биде позитивна или негативна во зависност од тоа дали има протеин во црвените крвни зрнца. Ако има протеини, вие сте Rh позитивен. Луѓето со крвна група 0 се сметаат за универзални донатори токму поради недостаток на антигени и протеини, што значи дека вашата крв може да ја прими секој ако има потреба.

Кои крвни групи се изложени на ризик од развој на срцеви заболувања?
Луѓето кои имаат крвна група А, Б или АБ се во група која има поголеми шанси да доживее срцев удар или срцева болест, според Американското здружение за срце.

Иако ризикот е мал – А и Б заедно имаат 8 отсто поголеми шанси да доживеат срцев удар, разликата во згрутчувањето на крвта е малку поголема. Во своето истражување, истражувачите откриле дека овие крвни групи имаат 51 отсто поголема веројатност да развијат длабока венска тромбоза и 47 отсто поголема веројатност да развијат белодробна емболија, многу сериозна состојба. Според експертите, причината за таквиот зголемен ризик може да се должи на воспалителните процеси кои се случуваат во овие крвни групи. Протеините содржани во нив може да предизвикаат прекин на протокот на крв или разредување на артериите и вените, што доведува до зголемен ризик од згрутчување на крвта и срцеви заболувања.

Тие веруваат дека ова може да го објасни намалениот ризик од сериозна форма на ковид-болест кај оние со крвна група 0, а оваа информација беше причина за истражувањето. Сериозна форма на ковид-болест може да предизвика срцеви заболувања, згрутчување и други кардиоваскуларни проблеми, пишува Ординација.хр.

Што друго носи одредена крвна група?
Оние со крвна група 0, исто така, имаат помал ризик од развој на срцеви заболувања или згрутчување на крвта, но може да имаат проблеми со нарушувања на крварењето, особено по породувањето каде оваа група покажува поголема загуба на крв. Тие, исто така, може да имаат повеќе проблеми по трауматска повреда поради поголема загуба на крв. Проблеми со меморијата, фокусот и одлучувањето се забележани и кај крвната група АБ.

Дали животот треба да се менува врз основа на крвната група?
Додека истражувањата покажуваат колку крвната група може да влијае на ризикот од развој на срцеви заболувања, фактори како што се исхраната, вежбањето и изложеноста на загаден воздух се исто така важни, а сите тие можат да влијаат на потенцијалните здравствени проблеми на срцето. Идните истражувања би можеле да дефинираат начини за лекување на пациенти со одредена крвна група, така што пациентите со крвна група А кои имаат висок холестерол би можеле да имаат корист од секојдневно користење на аспирин, што можеби не е неопходно кај лица со група 0.

На крајот може да се заклучи дека правилната исхрана сè уште стои како најдобра превентивна мерка за здравјето на срцето, без разлика на крвната група.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО