16.1 C
Ohrid
Saturday, August 13, 2022

Кардиолог: Превенцијата е се, еден млад човек треба темелно да се прегледува еднаш годишно

НАЈЧИТАНО

Кардиологот Светислав Малишиќ во Дан во живо N1 изјави дека сите хронични пациенти имаат проблеми кога има екстремни температури и дека има зголемен број на пристигнувања и јавувања на хронични срцеви болни поради лошата адаптација на температурните промени. „Станува збор за пациенти кои имаат проблеми со срцето, разни други органски болести на срцето, а не само срцеви заболувања, секој ден даваме совет дека е неопходна малку поредовна контрола во ситуации кога има нагли промени на температурата, ги советуваме да земаат терапија редовно да внесува доволно течности“, вели докторката. Тој посочува дека човечкото тело е две третини вода и дека во зависност од потребите треба да внесувате 2-3 литри вода дневно, во зависност од пропорциите на телото. „Кога ќе почувствувате потреба да пиете вода, веќе сте сериозно дехидрирани. Човекот мора да стекне навика да зема течности дури и кога не сака да пие“, додава соговорникот N1. Докторот вели дека најголемиот проблем со топлината е тоа што телото губи големи количества течност преку потење и има електролитен дисбаланс во телото, што е важен фактор кај луѓето кои имаат вакви проблеми со срцето, а се однесува на срцето. нарушувања на ритамот – аритмија. „Во повеќето случаи тие се причина за срцев удар. (Топлината предизвикува) проширување на крвните садови, опаѓање на системскиот притисок, мислам на артерискиот притисок. Кога телото нема доволно течност, кога не може да го регулира крвниот притисок, притисокот паѓа и доаѓа до колапс. Кога станува збор за младите, тоа е и злоупотреба на алкохол, тој е многу незгоден на високи температури, во една доза е психоактивна супстанца според хемискиот состав, а во друга е психодепресивна, ги шири крвните садови – крајниот ефект е дехидрација и луѓето мора да внимаваат да хидрираат ако пијат големи количини алкохол“, објаснува докторот. Исто така, советува што да правите кога некој ќе колабира. „Прво утврдете дали лицето дише, ставете го во сенка и разладете го. Ако покаже знаци на хипертермија, мора да воспоставиме вербален контакт, ако е во несвест, повикајте брза помош“, вели тој. Тој рече дека лековите кои вообичаено се земаат за болести на срцето или крвните садови можеби нема да го зголемат ризикот кога е екстремно топло. „Често грешат, прашуваат дали мора да земаат лекови, луѓето треба да сфатат дека треба редовно да ја земаат терапијата, не смеат самоиницијативно да ја менуваат, туку да се консултираат, мора да бидат во комуникација со докторот. само така може да се спречи“, смета докторот. Тој нагласува дека „превенцијата е се“ и дека мора да бидеме свесни дека редовната посета на лекар значи сигурен увид во својата состојба. „Без разлика на возраста и болестите, еднаш годишно, што се однесува до кардиологијата, инсистираме на превентивни прегледи. Превенцијата е се, млад човек, физички здрав, без придружни болести, кој редовно се занимава со физичка активност, кој нема никакви болки, мора да биде свесен да оди на детален кардиолошки преглед, каде би се направил комплет прегледи. само така може да се утврди каква е состојбата на срцето, зборуваме за здрава популација која ја нема оваа свест, најважни се превентивните прегледи“, рече тој и додаде дека не е се во организација на здравствениот систем или. „Треба да апелираме на свесност, не размислуваме како Американците или Швеѓаните, на Запад здравјето е најскапата работа, овде е најевтино, кога ќе се случи такво нешто обично е доцна, има една грда работа – а срцев удар, кој може да биде и прво и последно за еден млад човек, а тоа денес лесно може да се спречи“, заклучи кардиологот Светислав Малишиќ.
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО