18.2 C
Ohrid
Friday, July 1, 2022

Канада објави забрана за производство и увоз на пластични кеси

НАЈЧИТАНО

Канада до крајот на оваа година ќе им забрани на компаниите да увезуваат или да произведуваат кеси од стиропор и готови производи, да ги продаваат до крајот на следната година и да ги извезуваат до крајот на 2025 година, изјави министерот за животна средина на таа земја, Стивен Гилбо. Канада претходно ја најави забраната, но застапниците за заштита на животната средина не беа задоволни од доцнењето, ниту од фактот дека првичниот план на Канада беше да ја забрани употребата на предмети во земјата, туку да дозволи нивен извоз.

Покрај кесите и кутиите за носење, забраната вклучува и пластични сламки, чанти, прибор за јадење, стапчиња за мешање и прстени за лименки и шишиња.

Минатата година, федералната влада ја означи пластиката како токсична според канадскиот закон за животна средина, што го отвори патот за регулативи за забрана на некои пластични производи.

Сепак, конзорциум на производители на пластика ја тужи владата поради етикетата за токсичност во случај што се очекува подоцна оваа година.

Премиерот Џастин Трудо за прв пат вети во јуни 2019 година дека неговата влада постепено ќе го укине производството и употребата на пластични предмети кои тешко се рециклираат, бидејќи целта е целосно да се елиминира пластичниот отпад до крајот на деценијата.

Тој првично рече дека забраната ќе се случи во 2021 година, но научната проценка на пластиката, која беше потребна за воведување на забраната, беше одложена поради пандемијата на корона вирусот.

Пластичниот отпад е се поголем проблем ширум светот, а се проценува дека 10 проценти или уште помалку од повеќето произведени пластики се рециклираат.

Истражувачката студија објавена од страна на Environment and Climate Change Canada во 2019 година откри дека биле фрлени 3,3 милиони тони пластика, од кои речиси половина се пластична амбалажа.

Помалку од една десетина од тоа е рециклирана. Поголемиот дел од пластиката заврши на депониите каде што ќе бидат потребни стотици години да се распадне.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО