9.1 C
Ohrid
Friday, December 9, 2022

Како јајцата можат да го подобрат здравјето на срцето?

НАЈЧИТАНО

Објавените истражувања покажуваат дека едно јајце на ден помага да се намали ризикот од развој на кардиоваскуларни болести.

Јајцата се извор на холестерол, но содржат и многу хранливи материи. Постојат спротивставени докази за тоа дали консумирањето јајца е штетно или здраво за срцето. На пример, една студија објавена во 2018 година во списанието Heart, во која учествуваа околу половина милион возрасни луѓе во Кина, откри дека луѓето кои консумираат едно јајце дневно имаат значително помал ризик од срцеви заболувања и срцев удар отколку луѓето кои јадат многу јајца. поретко.
Со цел подобро да ги разберат процесите кои влијаат на здравјето, авторите на новата студија истражувале како потрошувачката на јајца влијае на маркерите на кардиоваскуларни болести во крвта.

Професорот од Универзитетот во Пекинг Ланг Пан и неговиот тим избрале 4.778 учесници во студијата, од кои 3.401 имале некакви кардиоваскуларни болести, а 1.377 луѓе не. Тие ги мереле метаболитите во плазмата од крвта на пациентите. Повеќе од 20 видови на метаболити се поврзани со нивото на потрошувачка на јајца.

Анализата покажа дека луѓето кои јаделе јајца во умерени количини имале повисоки нивоа на протеини во крвта, како и молекули кои помагаат да се исчисти холестеролот од крвните садови и да се заштити од блокади кои можат да доведат до срцев удар.

Кај луѓето кои јаделе помалку јајца, нивото на добрите метаболити било пониско, а нивото на штетните метаболити било повисоко, во споредба со луѓето кои редовно јаделе јајца, пишува Science Daily.

„Нашите резултати покажуваат дека умерената консумација на јајца може да помогне во заштитата на здравјето на срцето“, вели Канкинг Ју, исто така професор на Универзитетот во Пекинг.

Потребни се дополнителни истражувања за детално да се откријат врските, но авторите нагласуваат дека и тие можат да бидат добри насоки во креирањето на националните политики.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО