-0.1 C
Ohrid
Tuesday, January 31, 2023

Како успешно да се контролира астмата? Лекарите посочуваат една работа како клучна

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Успешна контрола на астмата, која погодува околу 250.000 луѓе во Хрватска, е можна само со континуирана терапија и соработка со лекарите, соопшти во вторникот Хрватското торакално друштво (Торакс) по повод Светскиот ден на астмата.

Хрватското торакално друштво собра онлајн водечки домашни пулмолози на тема елиминирање на нееднаквостите во пристапот до грижа за астматичари, се вели во соопштението.

Беше нагласена важноста од навремено препознавање на симптомите на оваа болест и навремен одговор со кој може успешно да се стави под контрола.

Секој втор пациент во Хрватска има неконтролирано заболување кое значително го намалува квалитетот на неговиот живот.

„Затоа, исклучително е важно да се едуцираат пациентите за важноста на самоконтролата, да се нагласи важноста и достапноста на биолошката терапија во третманот на тешка астма, но и да се елиминираат нееднаквостите во дијагностичките терапевтски процедури“, рече на панелот академик Мирослав Самарзија. дискусија.

Отстранувањето на нееднаквостите во пристапот до грижата за астматичарите е тема на годинашниот Светски ден на астмата, кој дополнително ја нагласува потребата од еднаков третман и пристап во дијагнозата и лекувањето на оваа хронична болест на сите пациенти, без разлика на возраста, потеклото и имотната состојба.

Пулмологот Радован Зрилиќ посочи дека треба да се подигне свеста за астмата како акутна, а не хронична болест, предупредувајќи на честото прекинување на терапијата кога таа ќе почне да делува и ќе ја постигне целта, што често доведува до влошување на почетните симптоми.

Повеќето пациенти имаат блага до умерена астма, додека околу 5-10 проценти имаат тешка астма. Во моментов со биолошка терапија се лекуваат околу 300 пациенти со тешка астма во Хрватска, чија улога во постигнувањето висока контрола на болеста потсети и пулмологот Марина Лампало.

Специјалистот за интерна медицина Мирна Верглес истакна дека денес, дури и за тешките форми на астма, достапни се современи решенија и терапии кои на пациентите им обезбедуваат квалитетен живот, додека клиничкиот психолог Латинка Басара предупреди на важноста од работа со психолог во терапијата.

Пациентите може да побараат и психолошка помош и дополнителна едукација од новоформираното Здружение на пациенти со астма и хронична опструктивна белодробна болест (ХОББ) Здив на животот. Кампањата за јавно здравје е достапна на Фејсбук страницата Астма, што е тоа?.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Зошто е добро да се пие безалкохолно пиво после вежбање?

За многумина кои трчаат, возат велосипед и редовно посетуваат вежбалница, пиењето пиво и тренингот се речиси нераскинливо поврзани. Во полза на оваа несекојдневна навика,...

Репортерката Олга Зенкова од руската телевизија НТВ била силувана од чеченска бригада на која наишла во окупираниот град Мелитопол

Репортерката Олга Зенкова од руската телевизија НТВ била силувана од чеченска бригада на која наишла во окупираниот град Мелитопол, додека снимателот кој бил со...

Среќата не им ја расипаа ниту приказните дека ја изневерил

Моделот Бехати Принсло и фронтменот на бендот „Марун 5“ Адам Левин го добија своето трето дете, пишува американскиот магазин „Пипл“. Бехати Принсло и Адам Левин...
spot_img
spot_img
spot_img