7.9 C
Ohrid
Wednesday, October 5, 2022

Како сѐ сме го опевале насилството врз жените во екс-ју

НАЈЧИТАНО

Насилството врз жените во домашните песни“ е наслов на виралнотошокантно видео на Јутјуб кое се споделува на социјалните мрежи на Балканот.

Видеото настанало како испитна задача на Ана Нинковиќ од Факултетот за драмски уметности во Белград, Србија.

– Целта беше да се направи преглед на домашни и регионални (ексупесни во чии текстови доминираат мотиви на женско понижување како ултимативен доказ на љубовта кон партнерот, односно машко насилство врз жените во семејно-партнерскиот контекст. Насилството може да биде психолошкофизичко или сексуално. Во користените песни тоа се релативизираромантизира, а неретко и се промовира. Секвенцата е поделена на два дела: на женска и на машка перспектива – наведува авторката под видеото.

Избрани се 36 песни од српски, хрватски, босански и словенечки изведувачи. Најстарата е објавена во 1981 година, а најновата во 2020 година.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО