21.5 C
Ohrid
Saturday, August 20, 2022

Како се појавија мајмунските сипаници, дали се произведени во лабораторија?

НАЈЧИТАНО

Како се појавија мајмунските сипаници, дали се произведени во лабораторија? Дали има? На социјалните мрежи може да се најдат мноштво теории на заговор.

Дојче веле провери некои од нив.

Мајмунски сипаници не постои?
Божиците мајмуни се измислица, веруваат некои на социјалните мрежи. Тврдат дека фотографиите кои се доказ за појава на мајмунска сипаница и кои се користат во извештаите се стари или покажуваат други болести како што е херпес зостер.

Тоа не е во ред: Мајмунските сипаници се реални. Вирусот е познат од 1958 година, а од 1970 година се знае дека може да се пренесе на луѓето. Епидемиите на мајмунски сипаници се во пораст, но досега беа ограничени на Западна и Централна Африка. Во Нигерија, во 2017 година, имаше голема епидемија со над 500 случаи, која до денес не е сузбиена.

Мајмунски сипаници предизвикани од вакцини против корона?
Тврдење: Вакцината AstraZenece содржи атенуирани аденовируси на шимпанзо – како носители на протеинот на ДНК корона „шип“. За некои, излегува дека инфекциите со мајмунски сипаници се последица на оваа векторска вакцина.

И тоа е погрешно. Аденовирусите на сипаници и мајмуни – иако зборот „мајмун“ на прв поглед може да сугерира можна врска – не се поврзани. Кристин Фалк, претседателка на Германското здружение за имунологија, објаснува: „Мајмунските сипаници се нарекуваат така затоа што првпат биле откриени во колонија на мајмуни во 1958 година. Но, тие доаѓаат од глодари кои ги пренесуваат на мајмуните, така што мајмуните се само минливи домаќини или посредници на овој вирус.”

Дали вирусот потекнува од лабораторија во Вухан?
Се вели дека Институтот за вирологија во Вухан експериментирал со вируси на мајмунска сипаница. За некои ова е јасен показател дека сегашната епидемија доаѓа од таму. Целата работа потсетува на теоријата за коронавирус, наводно создадена во лабораторија, која научниците ја сметаат за малку веројатна, но не и сосема невозможна.

Погрешно и измамнички, вели ДВ. Точно е дека таму имаше експериментирање, има и студија објавена од овој Институт во февруари 2022 година и сето тоа е транспарентно. Сепак, само фрагмент од вирусот кој содржи помалку од една третина од геномот на вирусот на мајмунска сипаница беше експериментиран. Според студијата, овој фрагмент е апсолутно безбеден, бидејќи не постои ризик да се развие во заразен вирус.

Дали главниот американски виролог Фаучи е психичар?
Главниот американски имунолог Ентони Фаучи одвои средства за истражување и лекување на вирусот на мајмунски сипаници пред избивањето на сегашната епидемија – за некои тоа е силен показател дека оваа епидемија била однапред планирана.

ДВ вели дека и оваа теорија е погрешна. Распределбата на средства за финансирање на истражувањето навистина се случи. Од откривањето на вирусот на мајмунски сипаници во 1958 година, повеќе од 50 години е познато дека луѓето можат да се заразат. Фактот дека постојат истражувачки проекти за контрола на овој вирус не е големо изненадување. Пребарувањето на терминот „мајмунски сипаници“ на страниците на Националниот институт за здравје на САД (NIH) открива дека истражувачките проекти за овој вирус и за лекување на мајмунска сипаница редовно се финансираат. Згора на тоа, експертите го критикуваат фактот дека сè уште се посветува премалку внимание на ваквите опасни вируси и болестите што ги предизвикуваат – додека не се појават во развиените индустриски земји.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО