20.9 C
Ohrid
Thursday, August 11, 2022

Како реагирате на луѓето кои се пребирливи или дури и груби?

НАЈЧИТАНО

Пребирливи изјави на улица, на работа, меѓу познаници, можеби дури и во семејството и меѓу пријателите… Дали некогаш ви го одвлекуваат вниманието и ви го уништуваат расположението, барем на кратко? Запомнете го следново…
Како луѓето се однесуваат со вас, било да е тоа убаво или грубо, секогаш е нивна работа, а не ваша.

Немате контрола врз тоа како другите ќе се однесуваат со вас. Тоа е нивна волја и, последно, но не и најмалку важно, тие ги сносат последиците од своите постапки. Но, можете да го контролирате вашиот одговор.

Секогаш можете да контролирате каде, кому и на што му давате време и внимание. Ова е местото каде што лежи вашата лична моќ, никој не може насилно да ви го одземе времето или вниманието ако не му го дадете. Ова значи дека вашето време и внимание се од најголема важност, тоа е ваш подарок што може или не може да им го дадете на луѓето. Би било логично да го дадете овој подарок на луѓе кои го заслужуваат тоа, кои ве третираат со почит. Ако се груби кон тебе, не го заслужуваат твојот „подарок“.

Понекогаш е тешко ако има груби луѓе кои не се по наш избор, како што се можеби во семејството, училиштето или работата. Сепак, можете да го ограничите вашето време и внимание колку што е можно повеќе.

Луѓето сакаат да ги проектираат своите несигурности на другите и се груби затоа што се чувствуваат лошо во своја кожа. Луѓето понекогаш се груби затоа што не разбираат. Не те разбираат и не се разбираат себеси. Вие, пак, можете да одлучите да живеете самоуверено и емотивно зрели, бидејќи сакате да станете личност која е способна за убави нешта. И ако дадете добро, добро ќе ви се врати.

Мајстор Ошо зборуваше за ова пред некое време:

„Никој навистина не може да каже ништо точно за вас. Што и да кажат луѓето, тоа кажува повеќе за себе“.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО