24.9 C
Ohrid
Thursday, July 7, 2022

Како принцот Луис во мемето стана Унгарија

НАЈЧИТАНО

На Твитер се појави интернет мем, кој обединува две навидум некомпатибилни работи: англиското кралско семејство и позицијата на Унгарија во Европската унија. Забавната размена меѓу војвотката Кејт и малиот принц Луис ја споредува со Унгарија, која се труди максимално да и пркоси на ЕУ, но на крајот, во солзи, се засолнува во прегратките на нејзината мајка.

Унгарија веќе неколку години нема најдобри односи со Европската унија. Според ЕУ, под водство на Орбан, Унгарија постојано спроведувала нетранспарентни јавни набавки и немала контрола над казнувањето на измамата и почитување на владеењето на правото во земјата.

Дополнително, Европската комисија е загрижена поради недостатокот на сеопфатна антикорупциска рамка, состојбата на јавните медиуми и кршењето на уставните права од страна на одредени делови од населението. Затоа, Европската комисија формално започна механизам против Унгарија на 27 април за условување на европските фондови со владеење на правото, а рокот за одговор на Унгарија истекува на 27 јуни.

Сепак, контроверзната врска ги инспирираше интернет троловите на Твитер профилот на DG MEME да создадат меми од него. Притоа, тие го споредија односот меѓу ЕУ и Унгарија со забавна размена што ја одржаа англиската војвотка Кејт и нејзиниот син, 4-годишниот принц Луис, за да го прослават платинестиот јубилеј на кралицата на 5 јуни. Војвотката Кејт ја претставува ЕУ, а непослушниот принц Луис ја претставува Унгарија.

„Ми требаат пари за да станам убава како мојата сестра Австрија“, рече Унгарија, прегрнувајќи ја нејзината мајка, ЕУ. Веќе следниот момент Унгарија самоуверено ѝ пркоси на ЕУ и вели: „Не ми требате, бескорисни сте, јас сум силна земја“.

Тогаш ЕУ и сугерира на Унгарија дека таа може да се обиде да биде малку подемократска и потолерантна, а Унгарија одговара со исмејување на ЕУ. ЕУ продолжува да и кажува на Унгарија дека Унгарија постојано го крши владеењето на правото и користи јавни средства за приватни набавки, но Унгарија повторно го прекинува тоа.

Во следниот кадар, го гледаме принцот од Унгарија како ја притиска раката на устата на мајка си (ЕУ) и ѝ вели на унгарски да замолчи: „Магла бе!“ Тој понатаму вели дека Путин минува, „Ми се допаѓа Путин“, додаде тој.

Но, Унгарија брзо се предомислила и паднала во прегратките на мајка си, велејќи со ужас: „О Боже, што направив?

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО