8.4 C
Ohrid
Wednesday, December 7, 2022

Како ефикасно да се третира габичната инфекција на нозете

НАЈЧИТАНО

Површинските габични инфекции се меѓу најчестите кожни болести, кои се јавуваат кај милиони луѓе годишно. Растечкиот тренд на дебелина, стареењето на населението и падот на имунитетот придонесуваат за зголемување на зачестеноста.

Инфекциите на tinea pedis (атлетско или спортско стапало) и tinea unguium (онихомикоза) сочинуваат дури 29,6 проценти од сите габични инфекции. Спортско стапало е назив за габична инфекција која се појавува на кожата, а најмногу инфекции предизвикуваат два вида габи, Trichophyton mentagrophytes и Trichophyton rubrum, пишува Ordinacija.hr.

Луѓето се заразуваат со габи од родот Trichophyton mentagrophytes преку животните. Живеат на роговиден дел од кожата, косата и ноктите и со нивниот раст го разградуваат кератинот и предизвикуваат воспаление. Инфекциите на кожата се манифестираат како кружни, малку подигнати промени со бледило во центарот и благо лупење и плускавци на рабовите, а лушпите може да се одвојат и повредената кожа останува отечена, влажна и светло црвена.

Габите од семејството Trichophyton rubrum предизвикуваат инфекции на петите и стапалата кои започнуваат со чешање, сувост и чувство на печење, а потоа напредуваат до задебелена, испукана или лупена кожа, во зависност од локацијата на стапалото. Овој тип на габа долго живее на кожата, па третманот трае долго.

Повеќето случаи на спортско стапало се предизвикани од габи од родот T. rubrum и се манифестираат како сува, лушпеста кожа која често останува неоткриена бидејќи луѓето мислат дека тоа е минлива состојба на кожата.

Понекогаш инфекцијата може да се прошири на страната на стапалото, но промените обично се ограничени на стапалата на стапалата. Понекогаш кожата станува екстремно задебелена, т.е. хиперкератотична, а задниот дел на петите се суви со постојано лупење. Инфекцијата на помеките делови на кожата, особено меѓу прстите, може да биде придружена со црвенило, рани, чешање и печење.

Со оглед на локализацијата на промените, постојат две најчести форми на спортско стапало:

– Тип мокасин: промените најмногу влијаат на табаните

– Интердигитален тип: областите помеѓу прстите се засегнати.

Самата габична инфекција може да се пренесе на други делови од телото, најчесто на рацете и препоните.

Растечкиот тренд на дебелината и стареењето на населението исто така придонесуваат за зголемување на зачестеноста на инфекциите. Инфекцијата лесно се пренесува, па затоа треба да бидете особено внимателни. Изворот на инфекцијата се кожни снегулки кои паѓаат од заразеното лице и содржат заразни габични елементи.

Можете да го добиете со допирање на заразено место на кожата на лице кое го има, или поверојатно е да го соберете на влажни јавни места како базени, тушеви или сауни, бидејќи габата фаворизира влажно и топло. средина за размножување.

При лекување на габични инфекции на стапалата се користат креми и раствори кои ја содржат активната супстанца нафтифин и делуваат антибактериско и антиинфламаторно, а со тоа ги намалуваат знаците на воспаление, особено чешањето. Повеќето промени во стапалата со употреба на крем или раствор обично се решаваат во рок од неколку недели.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО