20.9 C
Ohrid
Sunday, October 2, 2022

Како да се спречи истребување на коалата?

НАЈЧИТАНО

Австралиските истражувачи од Универзитетот во Њукасл во Нов Јужен Велс веруваат дека замрзнувањето на сперматозоидите од коала може да помогне да се заштитат овие загрозени кеси од исчезнување, поради што предложија формирање на биолабораторија на собрана сперма.

Шумските пожари усмртија десетици илјади коали во последните години, што значително ја намали популацијата на овие животни, јавува Би-Би-Си.
Научникот за зачувување на природата Рајан Вит рече дека предлогот помага да се зачува генетската разновидност на коалите надвор од малите колонии на заробени торбари.

Немаме полиса за осигурување од природни непогоди како пожари во 2019 и 2020 година, кои се закануваат да избришат голем број животни во исто време, изјави Вит.

Тој рече дека ако популацијата на коала исчезне во пожарите, нема начин да се врати или зачува нивната генетика.

„Со користење на замрзната сперма, можеме повторно да воведеме генетска варијација кај дивите популации на коала, без потреба да ги преместуваме“, вели експертот Лахлан Хауел.

Според него, идентификувани се 16 болници за диви животни и зоолошки градини низ Австралија кои би можеле да работат како центри за собирање сперма од коала.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО