15.9 C
Ohrid
Saturday, August 20, 2022

Како да се грижите за заштитата на телефонот, особено за време на одмор

НАЈЧИТАНО

Паметните телефони станаа важен дел од нашето секојдневие, тие складираат многу важни податоци. И покрај ова, многумина не се грижат за соодветна заштита на своите телефони, според националниот центар за одговор за сајбер безбедност SI-CERT. Затоа подготвија инструкции како да се заштитат телефоните, особено за време на одмор.

Како најважна мерка во SI-CERT, тие го изложуваат заклучувањето на екранот на начин што нуди високо ниво на заштита. Во исто време, тие препорачуваат користење на брава со подолга и сложена лозинка или PIN кодот. Едноставните PIN-кодови, како што се 1111, 1234 и слични, може брзо да се погодат, така што нудат ниско ниво на заштита.

Примероците, кои се популарен метод за заклучување меѓу корисниците, или екраните за отклучување не се толку безбедни како што може да очекувате, предупредуваат тие. „Корисниците често користат едноставни обрасци кои напаѓачите можат многу брзо да ги запомнат кога ги набљудуваат. Добро ниво на заштита нудат и биометриските податоци, како што се отпечатоците од прсти и препознавањето на лицето“, пишуваат во соопштението.

На одмор, посебно внимание треба да се посвети на поврзувањето на Интернет. Во SI-CERT, тие препорачуваат пренос на мобилни податоци наместо поврзување со бесплатни безжични интернет мрежи. Пред тоа, се разбира, потребно е да се провери количината на пренос вклучена во избраните мобилни пакети или кои се трошоците за хостирање? Користењето на мобилни податоци не се препорачува надвор од земјите на ЕУ, бидејќи може да се направат високи телефонски сметки.

Во случај на поврзување со безжични интернет мрежи, тие препорачуваат користење на добро познати мрежи (хотел, камп, музеј, ресторан итн.), кои обично се исто така заштитени со лозинка. „Бидете свесни дека вашето прелистување може да го набљудуваат сите други на истата мрежа. За да пристапите до чувствителни податоци, користете заштитен безбеден тунел или VPN конекција. Ако немате сопствено VPN решение, пред да одите, прегледајте го изборот на VPN провајдери онлајн“, велат тие.

Кога ќе дојде до крајот или Ако го изгубите телефонот, услугата „најди го мојот уред“ може да помогне. Ако локацијата на уредот била претходно овозможена на телефонот, последната, но моментална локација на телефонот може да се најде преку услугата.

Во случај на крајот или меѓународниот идентитет на мобилниот телефон IMEI може да се користи и во случаи на губење на телефонот. Тоа е единствен идентификациски или сериски број на уредот, со помош на кој органите на прогонот можат побрзо да го лоцираат уредот. IMEI бројот може да се најде на пакувањето, гарантната картичка и меѓу информациите за телефонот, а ќе се испечати и на екранот доколку се повика бројот *#06#.

Бидејќи многу корисници покрај телефонските броеви имаат многу фотографии и други важни датотеки на телефоните, професијата советува да направите резервни копии пред да одите на одмор. Податоците што сакате да ги зачувате треба да се зачуваат на надворешен диск, компјутер или во облакот.

За оние корисници кои користат мобилно банкарство, SI-CERT препорачува да ги запишат контактите на банката и на издавачот на платежните картички. На тој начин, во случај на украден, но изгубен телефон, веднаш може да се контактира и да се оневозможи апликацијата или. откажете ја платежната картичка.

Во случај да се користи двофакторна автентикација за пристап до кориснички сметки, телефонот е апсолутно неопходен за пристап до тие сметки. Пред да заминат на одмор, затоа ги советуваат корисниците да запишат т. i. резервните кодови за пристап до сметките, кои обично се наоѓаат во делот „автентикација со два фактори“ меѓу безбедносните поставки, исто така се снимени на SI-CERT.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО