21.5 C
Ohrid
Saturday, August 20, 2022

Како да знаете дали додатоците во исхраната содржат состојки со низок квалитет?

НАЈЧИТАНО

Со толку многу достапни додатоци во исхраната, може да биде тешко да се знае кои од нив имаат квалитетни состојки. Агенциите за лекови ги регулираат додатоците во исхраната според различни прописи од оние за храна и лекови, а мерки против додатоците во исхраната може да се преземат само откако ќе бидат веќе пуштени во промет.

„Се препорачува секогаш да разговарате со вашиот лекар пред да земете каков било вид додаток“, вели специјалистот за интерна медицина Ронан Фактор.

„Нерегулираните додатоци може да претставуваат сериозен ризик доколку се земаат со други лекови, во прекумерни количини или ако се земаат поради непотврден медицински проблем.

Тестирање за спортисти
„Понекогаш опасни или опасни состојки дури се наведени на етикетата или се идентификуваат со збунувачки име“, велат од USADA (Агенција за борба против допинг на САД).

„USADA отсекогаш препорачува спортистите да користат само додатоци во исхраната кои се сертифицирани од програма од трета страна која тестира за супстанции забранети во спортот“, велат тие.

„Ако купувате увезени производи кои се продаваат како „додатоци во исхраната“, бидете внимателни“, предупредува Американската агенција за лекови (ФДА). „Измамниците често се насочени кон луѓе кои претпочитаат да купуваат на нетрадиционални места, особено оние со ограничени вештини на англиски јазик и ограничен пристап до здравствени услуги и информации.

Не ризикувајте
Ако додатокот не е препорачан од лекар, бидете многу внимателни. „Проблемот со додатоците во исхраната веројатно нема да исчезне толку брзо“, вели Роберт Х. Шмерлинг, д-р Мед. „Но, се надевам дека FDA ќе преземе поактивна улога во ова и ќе помогне да се заштитат потрошувачите од додатоци во исхраната кои може да содржат скриени состојки.

Ако не можете да бидете сигурни што содржи додатокот, може да го ризикувате вашето здравје дури и додека се обидувате да го подобрите. Прашајте го вашиот лекар и фармацевт за мислење, пишува порталот Eatthis.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО