15.9 C
Ohrid
Saturday, August 20, 2022

Како всушност живеат децата во Шведска

НАЈЧИТАНО

Од 1842 година, секое дете во Шведска има право да оди на училиште, со закон. Денес има десет години задолжително школување, поделено во четири фази: forskoleklass (предучилишна година, година 0), lagstadiet (години 1–3), mellanstadiet (години 4–6) и hogstadiet (години 7–9). Повеќето деца потоа одат во општо гимназија (повеќе средно училиште или еквивалент на американското средно училиште за 10-12 години) и дипломираат кога ќе наполнат 18 или 19 години. Училиштето е целосно субвенционирано од даноци, со исклучок на градинката која делумно е финансирана од државата. На децата на возраст од шест до 13 години им се нуди вонучилишно згрижување пред и после училиште.

учебната година
Шведската учебна година трае од август до јуни, со есенски распуст во октомври, божиќен распуст, зимски распуст во февруари и март и распуст за Велигден.

Законите
Приближно една петтина од 10-те милиони жители на Шведска се на возраст под 18 години. Шведскиот закон гарантира дека децата се добро заштитени и дека нивните права се заштитени.

Народниот правобранител за деца е владина агенција која ги штити правата на децата и се грижи за нивните интереси. Тој следи како општеството ја почитува Конвенцијата на Обединетите нации за правата на детето. Се залага за нејзино спроведување во шведските општини, регионалните совети и владините агенции.

Шведска беше една од првите земји што ја потпиша Конвенцијата на ОН и ја вклучи во шведското право во 2020 година.

Незаконски е да се удираат деца
Во 1979 година, Шведска забрани удирање деца, и дома и на училиште – како прва земја во светот.

Шведскиот закон сега експлицитно вели дека родителите не смеат да користат каква било форма на насилство или друг понижувачки третман при воспитувањето на своите деца. Физичкото казнување на дете е исто така кривично дело според шведскиот закон.

Работни родители
Повеќето деца имаат мајки кои работат, а 80 отсто од жените на возраст меѓу 20 и 64 години во Шведска се вработени. Бројот на мажи кои работат на возраст од 20 до 64 години е 85 отсто, така што повеќето од децата се исто така вработени.

Родителите добиваат 480 дена платено родителско отсуство по дете, кои можат да ги поделат меѓу себе. Овие денови мора да се користат пред детето да наполни осум години или да ја заврши првата година на училиште. Најголем дел од родителското отсуство го земаат мајките, но татковците поминуваат се повеќе време дома со своите деца. Мажите сега бараат околу 30 отсто од целокупното земено родителско отсуство.

Социјални мрежи и игри
Младите Швеѓани се страствени корисници на Интернет. Кај децата на возраст од 12 до 15 години, 50 проценти користат интернет најмалку три часа во еден вообичаен работен ден. Во 2020 година, 75 отсто ги користеле социјалните медиуми на дневна основа, а најпопуларен е Snapchat, а потоа следат Instagram и Tiktok.

Гледањето видеа на YouTube е една од најчестите занимации. Приближно 70 отсто од младите на возраст од 13 до 16 години гледаат видеа секој ден.

Игрите се исто така популарни, особено кај децата на возраст од 9 до 12 години, каде што околу 80 проценти велат дека понекогаш играат видео игри. Во просек, момчињата играат подолго и почесто од девојчињата.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО