13.3 C
Ohrid
Monday, October 3, 2022

И покрај војната, продажбата на Крка на исток порасна, но странските фондови сè уште продаваат акции

НАЈЧИТАНО

И покрај војната во Украина и санкциите и последователната контракција на руската економија, продажбата на Крка во Источна Европа порасна за пет отсто во првиот квартал, на 146 милиони евра. Вкупната продажба се зголемила уште повеќе, за девет отсто. Сепак, вредноста на акцијата на Крка на Љубљанската берза падна за 18,6 отсто во првиот квартал. Учеството на сопственоста на меѓународните инвеститори се намали за 0,9 процентни поени.

Ново место Крка во првиот квартал од годинава оствари продажба од 430,6 милиони евра, девет отсто повеќе од истиот период лани. Имаше добивка од 107,3 ​​милиони евра што е за 11 отсто повеќе од лани. Нето добивката е поголема за пет проценти (90,7 милиони евра).

Војната во Украина во првиот квартал не го спречи растот на продажбата на источноевропскиот пазар, каде фармацевтската компанија Ново место генерира дури третина од продажбата. За Крка ова е најголемиот продажен пазар. Овде продажбата е зголемена од минатогодишните 132 милиони евра на 146 милиони евра (за 11 отсто). „Во овие околности, тешко е да се процени текот на идните настани и нивното влијание врз годишното работење на Крка, но резултатите од првиот квартал се охрабрувачки“, напиша Крка, предводена од Јоже Коларич, во својот годишен извештај.

Тие исто така изјавија дека Украина обезбедува се што е потребно за одржување на здравјето и безбедноста на вработените, дека донирале лекови во март и дека пратките во моментов се „во согласност со очекувањата и соодветни“ во зависност од ситуацијата. Исто така во Русија, како што пишуваат, регистрацијата на производите, производството во тамошната фабрика, продажбата, дистрибуцијата и плаќањата се „прилично непречено“.

Регистрациите на производите, производството, продажбата, дистрибуцијата и плаќањата во Русија и Украина се „прилично непречени“, според Крка (на фотографијата руска фабрика).

Цената се реши и со купување сопствени акции
Нето добивката во инаку добриот продажен квартал беше намалена поради неповолните движења на валутата, особено падот на вредноста на руската рубља по почетокот на војната во Украина. Како резултат на тоа, нето финансискиот резултат на Групацијата е негативен (загуба од 1,7 милиони евра).

Во првиот квартал падна и вредноста на акцијата. Во првите три месеци од годинава е намален за 18,6 отсто, а во март заврши на 96 евра. До денес вредноста дополнително се намали на 89 евра. Кварталниот извештај покажува дека акцијата била продадена главно од странски фондови. Сопственичкиот удел на меѓународните инвеститори се намали за 0,9 процентни поени. Сепак, учеството на сопственоста на словенечките физички и правни лица и државните акции се зголеми. На крајот на март Крка имаше 46.898 акционери.

И покрај неизвесната ситуација, Управниот и Надзорниот одбор на Крка повторно ја зголемуваат бруто дивидендата, која во јули ќе ја добијат акционерите на фармацевтот. Управниот одбор и Надзорниот одбор му предлагаат на собранието кое ќе се состане на 7 јули, исплата на бруто дивиденда од 5,63 евра по акција. Лани изнесуваше пет евра, годината пред 4,25 евра, годината пред 3,2 евра.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО