15.9 C
Ohrid
Saturday, August 20, 2022

 И во август над 35 степени

НАЈЧИТАНО

Топло ќе биде во август и последните денови од јули, а температурата ќе биде над 35 степени што се смета за екстремно високи, изјави метеорологот Недељко Тодоровиќ за Радио-телевизија на Србија. Тој додаде дека далеку сме од температурните рекорди забележани во 2007 година.

Тодоровиќ рече дека екстремно топлите денови биле на крајот на јуни и почетокот на јули, кога биле забележани над 37 степени, а максималната топлина била во саботата, кога во Белград биле 39 степени, а на места и до 40 степени.

„Што не е рекордна температура. Во саботата го срушивме рекордот за датум за 23 јули. Ако се спореди Белград, кој има најдолга серија на податоци, температурата до сабота, претходниот рекорд беше 37,3“, рече Тодоровиќ.

Тој истакна дека далеку сме од температурните рекорди забележани во 2007 година.

„Тоа е 24 јули 2007 година. Во Белград беше 43,6, а за подрачјето на Србија – Смедеревска Паланка 44,9. А на други места имаше над 40, мислам дека само на неколку места не беше забележан рекордот“, изјави Тодоровиќ.

Тој посочи дека во наредниот период не може да исклучи високи температури до крајот на летото, бидејќи, како што наведе, временските услови се непредвидливи.

„Поминавме половина од летот. Топло ќе биде во август и последните денови од јули. Сигурно ќе биде над 35 степени, што се смета за екстремно високи температури. Петок е една таква прилика, тоа е 29 јули. Нема да биде како на 23 јули, пред промена на времето со мало освежување со врнежи и грмежи. Така, на пример, во недела, понеделник и вторник максималната температура би била меѓу 27 и 32 степени, што е околу просечните вредности со децении“, рече Тодоровиќ.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО