16.9 C
Ohrid
Thursday, September 29, 2022

Италијанец е рекордер според бројот на собрани лименки од овој пијалок

НАЈЧИТАНО

Италијанецот Кристијан Кавалети поседува најмногу лименки пепси (Пепси Кола) во светот, потврдува Гинис. Неговата колекција вклучува точно 12.402 лименки од целиот свет со многу оригинални и ограничени изданија на лименки пепси кола.

По потекло од Милано, Кристијан е магистер по синтетичка органска хемија, работи како менаџер на локација за локална текстилна компанија и има необично хоби: собирање лименки пепси од целиот свет.

Кристијан првпат го собори рекордот во март 2004 година со 4.391 лименка пепси.

Сепак, неговата колекција (сега вистински музеј, додека Кристијан постојано додава нови предмети) неодамна беше прикажана во март 2022 година, речиси дваесет години по првата лименка.

По тој повод Кристијан го собори својот претходен рекорд, сега има, како што напишавме погоре, над 12.000 лименки.

Почнал да собира лименки пепси на 1 јуни 1989 година.

Тој ја споделува оваа страст со неговиот брат Едоардо, кој се заинтересирал за лименките пепси откако бил воодушевен од филмот „Враќање во иднината“ од 1985 година.

Во филмот, Марти МекФлај (Мајкл Џеј Фокс) нарачува пепси и добива футуристичко шише пепси перфект.
Едоардо почнал да собира предмети поврзани со познатиот научно-фантастичен филм, а меѓу нив бил и „Pepsi Perfect“.

Само две години подоцна, Кристијан и Едоардо станаа познати на колекционерската сцена како „Близнаците Пепси“, иако Едоардо Кавалети е осум години постар од Кристијан.

Сега подрумот на Кристијан е исполнет со полици што ги направил за да ги складира сите негови лименки Пепси, сите поделени по земја и по хронолошки редослед.

Денес, колекцијата на Кристијан се состои од лименки од 81 различна земја ширум светот.

Меѓу специјалните предмети во неговата колекција, може да се најде првото издание на Пепси (пепси кола) некогаш направено (видете го видеото во 00:44 сек.).

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО