15.9 C
Ohrid
Saturday, August 20, 2022

Истражување: Хемиски за стерилизација на медицински помагала опасни по здравјето

НАЈЧИТАНО

Американската агенција за заштита на животната средина (ЕПА) испрати предупредување до 23 установи за стерилизација на медицински помагала во САД и Порторико, откако резултатите од истражувањето покажаа дека хемикалијата што се користи за дезинфекција претставува ризик од рак и други болести.

Предупредувањето важи и за жителите кои живеат во близина на тие растенија и чие здравје може да биде загрозено. Проблемот лежи во емисиите на етилен оксид, хемикалија која често се користи при стерилизација на различни уреди – од катетри до шприцови, пејсмејкери за срце и наметки за пластична хирургија, пишува Zimo.hr.

Развој на опасни болести
Како што нагласуваат од Агенцијата за заштита на животната средина, краткотрајната или повремената изложеност на етилен оксид не претставува ризик по здравјето, но доколку некој е долгорочно или во текот на животот изложен на оваа хемикалија, постои можност да развие опасни болести како што се лимфом и рак на дојка.

По ова откритие, EPA започна да работи со капацитети за стерилизација за да преземе чекори за намалување на штетните емисии и ќе преземе мерки за да ја предупреди јавноста за опасностите од етилен оксид.

ABC News конкретно предупредува на ситуацијата во Ларедо, град во државата Тексас, каде што повеќе од 40 отсто од 70.000 училишни деца посетуваат кампуси лоцирани во близина на фабриката за стерилизација на Средниот Запад.

Интересно, оваа компанија претходно коментираше дека ризиците од емисиите на оваа хемикалија се „пренагласени“ и дека предупредувањата на ЕПА го претставуваат најлошото можно сценарио што може да се случи при долготрајна изложеност.

Нови препораки
Реагираше и Здружението за стерилизација со етилен оксид, велејќи дека здравствените организации со децении ја користат оваа хемикалија за стерилизација и дека секоја година се користи за повеќе од 20 милијарди здравствени производи. Тие исто така нагласуваат дека во многу ситуации не постои практична алтернатива за етилен оксидот и дека употребата на помалку ефективни методи за стерилизација би го „зголемила ризикот од смртност“ во болниците низ САД.

ЕПА вели дека ќе предложи нови препораки за контрола на токсичните емисии од комерцијалните постројки и постројките за стерилизација кои произведуваат етилен оксид до крајот на годината, а конечните правила би можеле да бидат донесени и имплементирани следната година.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО