18.2 C
Ohrid
Friday, July 1, 2022

Истражување: Учениците тврдат дека лесно можат да добијат опијати

НАЈЧИТАНО

Секој друг студент познава корисник на дрога, а дури 72% од нив тврдат дека лесно можат да добијат опијати, предупреди д-р Драгана Ратковиќ од Клиниката за прихатрија при Универзитетот на Клиничкиот центар Војводина во Нови Сад, повикувајќи се на резултатите од истражувањето на Институтот за општествени науки.

Таа за денешните „Вечерње новости“ нагласи дека истражувањето покажало дека младите од 14 до 18 години се „прилично неинформирани или слабо информирани“ за штетното дејство на дрогата.

„Бројни студии зборуваат за генетската состојба на болеста на зависност, во смисла дека, доколку такво нарушување се јави кај еден близнак, веројатноста дека другиот близнак ќе стане зависен е значително поголема кај монозиготните отколку кај дизиготните“, објасни Ратковиќ.

Според неа, во случај на зависност од алкохол, се вели дека „синовите на зависниците“ се или зависници или трезни.

Младите обично не веруваат во пораките за штетност ако нивните родители пијат и пушат, тврди Драгана Ратковиќ.

Таа забележува дека околу половина од анкетираните млади изјавиле дека за психоактивни супстанци најчесто разговараат со пријателите, а околу 34 отсто од нив се информираат преку социјалните мрежи.

Според д-р Ратковиќ, ова е голем ризик за нивните дезинформации за опијатите.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО