27.9 C
Ohrid
Tuesday, August 16, 2022

Истражување: Како се гледаат на тетоважите во деловниот свет?

НАЈЧИТАНО

Денеска тетоважите се доста вообичаени во светот на бизнисот, но на некои тетоважи не се гледа благонаклонето, покажа истражувањето на речиси 700 испитаници на порталот „МојПосао“, кое ги праша граѓаните што мислат за тетоважите и нивната видливост на работното место.

Испитаниците најтешко им „простуваат“ тетоважи на лицето и вратот, донекаде не ги сакаат тетоважите на видливиот дел од раката, а барем што се однесува до деловните односи, не им пречат оние на нозете, стомакот. и назад, потврди истражувањето.

Тетоважите, како во минатото, повеќе не се резервирани за љубителите на рокенролот, металците или моторџиите, па луѓето од различни профили, професии и размислувања го украсуваат своето тело со нив.

Без оглед на тоа дали самите имаат тетоважа, две третини од Хрватите (67 проценти) не ги перцепираат луѓето со тетоважи поинаку од оние без нив.

Очекувано, луѓето кои самите имаат барем една тетоважа имаат попозитивен став кон оние кои ја делат нивната страст за тетоважи (32 проценти), отколку луѓето без тетоважи (11 проценти). Тоа го потврдува и фактот дека секој петти без тетоважа има негативно мислење за „сопствениците“ на една или повеќе тетоважи.

Мнозинството од испитаниците, и оние кои имаат тетоважи и оние кои немаат, веруваат дека тетоважите и пирсингот се одраз на личноста на луѓето кои ги носат. Сепак, нивните мислења се различни кога станува збор за тоа какви „личности“ се.

Според оние со тетоважи, тетовираните луѓе се креативни, слободоумни, авантуристи, автентични и оние кои ја негуваат индивидуалноста. Од друга страна, луѓето без тетоважи имаат тенденција да им „лепат“ некои други, не премногу позитивни особини, како што се несигурноста, проблематичноста, нестабилноста и бунтовноста.

Тетоважите не влијаат на квалитетот на извршената работа
И двете групи испитаници, тетовирани и оние без тетоважи, сметаат дека тетоважите не го одразуваат ставот и односот кон работата.

Тетоважите не треба да се кријат на работа, барем така мислат тетовираните испитаници, 80 отсто од нив.Луѓето без тетоважи само делумно се согласуваат со нив, меѓу кои помалку од половина, 44 отсто, сметаат дека тетоважите не треба да се покриваат за време на работата. часови.

Општо земено, сите испитаници се согласуваат дека професиите кои бараат прикривање на тетоважи вклучуваат: наставници, лекари и адвокати и генерално професии за кои е потребен висок степен на доверба.

Тетовираните испитаници сами признаваат дека понекогаш ги кријат своите тетоважи на работа (18 проценти), најчесто кога станува збор за средби со клиенти и медиуми, додека шест проценти од нив секогаш ги кријат. Поради тетоважи, секој десетти имал негативно искуство, најчесто со претпоставен. По едно непријатно искуство, од нив било побарано да ја сокријат тетоважата.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО