25.9 C
Ohrid
Thursday, July 7, 2022

Истражување: Во просек, околу 27 проценти од младите имале директен контакт со дрога

НАЈЧИТАНО

Во просек, околу 27 отсто од младите на возраст од 15 до 30 години имале директен контакт со дрога, покажува истражувањето спроведено од Специјалната болница „Вита“.

Истражувањето покажало дека 27 отсто од младите пробале дел од дрогата, а дури 90 отсто од оние кои имале контакт конзумирале марихуана или други дроги од групата стимуланси како кокаин, амфетамини, екстази и други.

Резултатите од тоа истражување, кое беше спроведено во пресрет на Меѓународниот ден за борба против злоупотребата на дрога, кој се одбележува на 26 јуни, укажуваа на тренд на зачестена злоупотреба на кокаин, кој е на второ место по марихуаната, додека претходните години беше поретко.на амфетамин, чија потрошувачка сега е 12,8 отсто, како и екстази со 11,8 отсто.

Според соопштението на „Вита“, дури 60,7 отсто од младите познаваат некого во својата непосредна околина што користи дроги, а на 52,3 отсто од нив директно им била понудена некаква дрога.

Младите се склони кон ризични ставови дека лековите може да се земаат на контролиран начин без сериозни и долгорочни последици, дека може да се земаат контролирано и повремено во „посебни прилики“ или да ја оправдаат поделбата на дрогата на „лесна и тешки“ во дури 68,8 проценти од случаите.истражување.

Процентот на млади кои познаваат некој што конзумира наркотици, кој во 2019 година изнесуваше 74 отсто, годинава падна на 60,7 отсто, што експертите од „Вита“ го поврзуваат со пандемијата на корона вирусот и периодот на намалени социјални контакти и можности. за излегување и дружење на младите во претходните две години.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО