7.9 C
Ohrid
Thursday, December 1, 2022

Истрага во САД и Канада: Дали јагодите се причина за епидемијата на хепатитис А?

НАЈЧИТАНО

Американските и канадските регулатори за храна истражуваат епидемија на хепатитис А што може да се поврзе со свежи органски јагоди.

„Не јадете, сервирајте или продавајте свежи органски јагоди Кампо или ХЕБ купени помеѓу 5 март 2022 година и 25 април 2022 година, истрагата на ФДА е во тек“, се вели во соопштението на американската Администрација за храна и лекови во соработка со Агенцијата за јавно здравје. на Канада и Канадската агенција за инспекција на храна.

Потенцијално контаминираните производи веќе се истечени, но регулаторите ги предупредија оние кои ги купуваа нивните производи во тој период од наведените производители и потоа ги замрзнаа да не ги консумираат.
Податоците од епидемиолозите укажуваат дека свежите органски јагоди од споменатите марки биле честа точка за многумина кои се заразиле со хепатитис А по нивното консумирање. Врз основа на ова, експертите заклучиле дека тоа може да биде веројатен извор на инфекција која избила во САД и Канада.

Случаите почнаа да се јавуваат кон крајот на март и траеја до крајот на април.

Според американскиот регулатор, во тој период во САД со хепатитис А се заразиле 17 лица, а 12 од нив биле хоспитализирани. Канадскиот регулатор, пак, пријави 10 потврдени случаи на хепатитис А, а четворица од нив се хоспитализирани. Во Канада, пациентите биле на возраст од 10 до 75 години. За среќа, немаше смртни случаи во САД или Канада.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО