8.4 C
Ohrid
Tuesday, December 6, 2022

Ирански танкер со нафта отплови за Трст

НАЈЧИТАНО

Танкерот „Arc1“ со иранска нафта, кој од 10 мај е закотвен на цистерното сидро на пристаништето Риека, меѓу Кострена и Омишаљ, накратко ја напуштил таа позиција, пишува во петокот „Вечерњи лист“.

Танкер со нафта отплови за Трст. Но, тоа не е негова постојана дестинација. Доаѓа на италијанското пристаниште само за да наполни гориво, бидејќи нема дозвола за приклучување во Хрватска, а очигледно има во Италија.

По полнењето гориво, тој се враќа на своето „мртво лежиште“, односно во сидрото за цистерни кај Риека, каде ќе остане додека не се реши неговата судбина. И таа се уште е неизвесна. Владата собра координатор во кој се вклучени Министерството за економија, Министерството за одржлив развој, Министерството за надворешни и европски прашања и Јанаф и разговара што е можно повеќе со танкерот и товарот.

Решавањето на прашањето за танкерот „Arc1“, односно неговиот товар – иранската нафта, која е непожелна во ЕУ, пред се поради американските санкции, стана проблем што сега го решава новоформираната координација. Нејзината прва средба се одржала во Владата во понеделникот, но велат дека прашањето е толку сложено што не може да се даде едноставен одговор и сите учесници се во постојана координација.

Нафтата транспортирана во Хрватска со танкерот „Арк1“ се доведува во контакт со Иван Чермак и неговата компанија Делта Оил Интернешнл.

Чермак беше прашан дали купувачот на таа нафта многу кратко одговорил дека не е, а на прашањето дали на некој начин е поврзан со таа цистерна, рече дека подоцна ќе се слушнеме, што не се случи. Иван Чермак и Делта Оил Интернешнл купуваат, увезуваат и складираат сурова нафта во Јанаф за крајните корисници, бидејќи минатата година Чермак го продаде Кродукс и повеќе не е негов сопственик и не може да го користи финалниот производ.

Delta Oil International имаше голем број договори за складирање нафта потпишани со Janaf во последниве години. Последната беше потпишана на 22 април годинава, според која „Делта оил интернешнл“ потпиша договор за складирање на 169.000 кубни метри сурова нафта на терминалот Омишаљ за периодот од 15 април до 15 август 2022 година.

Иранската нафта е специфичен производ – иако нема тешки санкции против неа во ЕУ, таа е сомнителна и ризична поради американските санкции за таа стока. Секој што ќе се осмели да тргува, транспортира или истовар, како и банките кои вршат плаќања, ризикуваат казни и проблеми на американскиот пазар, но и нарушување на угледот, пишува новинарката на Вечерњи лист Сандра Вељковиќ.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО