24.7 C
Ohrid
Wednesday, May 25, 2022

Ин витро оплодување – кога треба да се запрашате дали е време за тоа

НАЈЧИТАНО

Со неограничени обиди за ин витро оплодување за првото дете и зголемен број за второ дете, старосната граница за ин витро оплодување во Србија неодамна беше зголемена на 45 години, наспроти 43. Небојша Зечевиќ, специјалист по гинекологија и акушерство, рече во Нови Дан дека секој пар треба да се запраша колку се труди да постигне бременост и дали е повеќе од една година нормални односи – постои некаков проблем. Тој посочува дека драстичната разлика во успехот по 42-та година и дека бременоста после 43-та година, особено по 44-та е многу ретка и неизвесна.

Мислам дека чинот (продолжување на границата) што се случи пред неколку недели е пред се психолошки важен за самите парови и дополнителен поттик да не се откажуваат, вели докторката. „Од научна гледна точка, нема прекумерни ефекти, бидејќи науката и медицината немаат ефективни средства со кои можат на некој начин да го продолжат периодот на раѓање. Големите студии покажуваат дека бременоста по 43-тата година, особено по 44-та година, е многу ретка и неизвесна. Ќе направиме се за да се обидеме да го извлечеме максимумот од тие минимални шанси за тие парови“, нагласува гостинот на New Day.

Тој наведува дека факторот на возраст и возраст на жената – поединечно – е најважниот фактор за успехот на вонтелесното. Запрашан за статистиката, тој наведува дека повеќето клиники ги изразуваат своите резултати за оние до 39 и 40 години, а од друга страна – од 39, односно 40 години.

Најчеста стапка на успех до 39 години е 50 проценти, приближно е во регионот и во светот, а после тоа е вкупно дваесет – 21, 22 проценти, но драстично се намалува по 42 години… Ова е можност за апел до оние парови кои не се потпираат на фактот дека ако спонтано не забремени до 40 години, тогаш ќе оди на ин витро оплодување, мора да знаете дека ин витро оплодувањето станува се помалку моќно после тој период и неговите резултати се сè помали“, нагласи соговорникот на Н1.

Докторот вели дека до три обиди годишно се нешто оптимално – и од медицинска и од техничка физибилити страна. Подготовката за влез во програмата е многу важна, додаде тој. А самата програма, како што вели, трае од 17 до 25 дена и се чека уште 12 дена за конечниот резултат.

Докторот вели дека резултатите од инсеминацијата што ги има Србија се слични на резултатите во земјите од Западна Европа, а со оние во регионот – многу слични.

„Заостануваме во делот на донирање сперматозоиди, јајце-клетки, ембриони и сурогат мајчинство. Имаме закон кој предвидува регулирање на оваа област, но поради одредени подзаконски акти – нашата банка на репродуктивен материјал сè уште не функционира“, вели д-р. Зечевиќ.

Запрашан што можеме да направиме за да го зачуваме репродуктивното здравје, тој вели дека превенцијата се редовни гинеколошки прегледи, избегнување ризични врски, размислување за навремено породување, откривање на факторите на ризик – како отпорност на инсулин, полицистични јајници и регулирање на тие состојби каде што е можно. превенција и третман. Раното откривање на одредени нарушувања е важно, но и пациентите по одредено време на заеднички живот да дојдат до заклучок дека им е потребна помош, „не е важно дали жената има 32 или 35 години“.

Но, има огромна разлика ако се 39 и 42, има драстична разлика кога станува збор за можноста да им се помогне да забременат, додаде тој.

Тој вели дека паровите треба да се запрашаат: Колку време сме заедно без бременост и колку време се трудиме да постигнеме бременост. Тоа е клучното прашање. „Ако се работи за повеќе од една година нормални врски – постои некаков проблем, мора да побарате совет и да пристапите до одреден третман“, рече тој.

Не чекајте, ништо не боли, процесот е безболен и колку сте помлади имате подобри резултати, додаде д-р Зечевиќ.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО