25.9 C
Ohrid
Tuesday, August 9, 2022

Инфлацијата ја намали побарувачката за паметни телефони

НАЈЧИТАНО

Во светот во вториот квартал биле испорачани 316 милиони паметни телефони или за 9 отсто помалку отколку во истиот период минатата година, што е помогнато со падот на побарувачката поради помалиот расположлив приход поради инфлацијата и другите економски пречки, пренесува аналитичката компанија Canalys. .

Така, во вториот квартал продолжи падот на испораките на паметни телефони кој е присутен од почетокот на годината, а добавувачите, како што истакнуваат аналитичарите на Canalys, се „принудени“ да го преиспитаат своето портфолио поради акумулацијата на залихите со цел подобрување на резултатот во вториот дел од годината.

Сепак, и покрај севкупниот пад на испораките, истражувачите забележуваат дека побарувачката за паметните телефони на Apple и Samsung е сè уште висока, а овие два добавувачи/производители се уште се на првите две места во однос на продажбата, а меѓу првите пет се и само оние кои го зголемија својот удел на пазарот.

Samsung сè уште е број еден во светот и по вториот квартал од 2022 година го држи најголемиот пазарен удел во однос на испораките на паметни телефони, со 21 отсто, што е зголемување од 18 отсто од истиот квартал од 2021 година, додека втор е Apple со пазарен удел од 17 отсто, исто така зголемен, од минатогодишните 14 отсто.

Меѓу првите пет добавувачи се и Xiaomi, Oppo и Vivo, сите постигнаа пад на пазарниот удел во испораките на овие телефони оваа година, така што уделот на Xiaomi падна од минатогодишните 17 проценти на овогодишните 14 проценти, а на Oppo од 11 на 10 проценти, а на Vivo од 10 до 9 проценти.

Аналитичарите на Canalys коментираат и за прекумерната понуда на телефони од средна класа и цена што се трупа во залихи бидејќи потрошувачите со ограничена инфлација ги префрлаат купувањата на уреди со пониски цени, а од продавачите се очекува да ги засилат промоциите и специјалните понуди во наредните месеци за да поттикнат подобра продажба дури и пред празничниот продажен период при крајот на годината.

„Падот на побарувачката е голема грижа за целиот синџир на снабдување со паметни телефони. Иако залихите на компонентите и притисокот врз трошоците се намалуваат, загриженоста останува во логистиката и производството, како што е заострувањето на законите за увоз на некои пазари во развој и царинските процедури кои ги одложуваат пратките. Затоа, идната соработка меѓу добавувачите и продажните канали за следење на побарувачката и залихите ќе биде од витално значење за сите во тој синџир“, вели аналитичарот Тоби Жу.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО