9.9 C
Ohrid
Thursday, December 8, 2022

Инспекцијата ќе го следи сезонското намалување во јули и август

НАЈЧИТАНО

Од Државниот инспекторат во четвртокот известија дека ќе го следат спроведувањето на сезонскиот попуст во текот на јули и август.

„Поради континуирано следење на спроведувањето на сезонскиот попуст, пазарната инспекција на Државниот инспекторат ќе врши насочени контроли на посебни облици на продажба во текот на јули и август согласно одредбите од Законот за заштита на потрошувачите, а во врска со ова, неправедни деловни практики на трговците во однос на потрошувачите“, се вели во соопштението.

Годинешното летно сезонско намалување, како што забележуваат од Државниот инспекторат, е првото сезонско намалување на кое се применува новиот Закон за заштита на потрошувачите, кој стапи на сила на крајот на мај годинава.

Новиот закон на поинаков начин ги регулира правилата за спроведување на посебни облици на продажба, вклучително и сезонски попусти. Овие правила го регулираат новиот начин на прикажување на цените при спроведување на сезонските попусти.

Така, во согласност со одредбите од новиот Закон за заштита на потрошувачите, продажбата на производи по цени пониски од цените во редовната продажба се смета за посебни облици на продажба, во која продажбата, меѓу другото, вклучува и сезонски попусти.

При вршење на посебни облици на продажба на стоки, трговецот е должен за време на траењето на посебниот облик на продажба на стоки да ја истакне намалената цена која се применува за време на траењето на посебниот формулар за продажба и најниската цена што ја применил за истата стока. во периодот од 30 дена пред спроведувањето на посебниот образец за продажба. Истата обврска за истакнување на цените важи и за попустот што трговецот го одобрува за производите, велат од Државниот инспекторат.

Потсетуваат и дека согласно правилникот за условите и начинот на спроведување на сезонскиот попуст, летниот сезонски попуст започнува на 1 јули и трае најмногу 60 дена.

Инспекторатот забележува и дека, согласно Законот за заштита на потрошувачите, на производот или на продажното место не смеат да бидат истакнати други цени, освен намалената цена и најниската цена во последните 30 дена пред сезонскиот попуст.

„Доколку при увидот се утврди дека за производи кои се во продажба или во друг посебен облик на продажба, трговецот ги доведува потрошувачите во заблуда во однос на цената на производот или начинот на кој е пресметана, тогаш се работи за нефер бизнис. практика, односно погрешна деловна практика на трговецот согласно Законот за заштита на потрошувачите“, се посочува во соопштението.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО