16.1 C
Ohrid
Saturday, August 13, 2022

Илјадници морски птици угинаа од птичји грип

НАЈЧИТАНО

Илјадници мртви морски птици преселници оваа недела се излеаја на бреговите на источна Канада, при што прелиминарните наоди покажуваат дека тие умреле од птичји грип.

Канадската агенција за инспекција на храна потврди 13 случаи на високопатогена птичји грип во источната канадска провинција Њуфаундленд од мај.

Канадската агенција за животна средина и климатски промени спроведува дополнително истражување за да потврди дека смртта на морските птици е поврзана со птичјиот грип, изјави биологот на агенцијата Питер Томас.

Тој изјави дека галебите од харинга, галебите од Исланд, обичните гаврани и американските врани се најпогодени од грипот.

Според Канадската служба за диви животни, вирусот на птичји грип е заразен и може да влијае на домашните и дивите птици ширум светот.

Канадската служба за дивиот свет тесно соработува со провинциската влада на Њуфаундленд и Лабрадор, како и со Канадската здравствена асоцијација за дивиот свет, за да го спречи ширењето.

Високо патогениот птичји грип брзо се шири и на островот Ванкувер, соопшти Друштвото на Британска Колумбија за спречување на суровост кон животните, каде птиците како што се американските орелови или големите рогови бувови, ќелавите орли, големите сини чапји, патките и гуските, па дури и врани се заразени.

„Секој ден добивам телефонски повици дека 10 починале“, рече Елизабет Мелник од Центарот за диви животни во Британска Колумбија.

Според Светската организација за здравје на животните, птичјиот грип е респираторен патоген кој предизвикува висока смртност и станува сериозна закана за живинарската индустрија. Природно се шири меѓу дивите водни птици ширум светот и може да зарази домашна живина и други видови птици и животни.

Според канадската агенција за инспекција на храна, птиците миленичиња може да се заразат со птичји грип и да ја пренесат болеста на луѓето, па затоа не треба да се ракува со дивите птици кога се болни или мртви.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО