17.9 C
Ohrid
Tuesday, July 5, 2022

Идеални услови за недозволена трговија со цигари во Западен Балкан

НАЈЧИТАНО

За време на кризата, нелегалната трговија претставува екстремно големи суми на изгубени даноци, ги охрабрува криминалните и терористичките организации и создава многу жртви и ранливи поединци, откри тим на истражувачи во истражувачки проект предводен од Универзитетот во Љубљана. Во Западен Балкан условите за вакви практики се идеални, оценуваат тие.

На крајот од истражувачкиот проект, денеска на Економскиот факултет во Љубљана се одржува меѓународна конференција за илегалната трговија на Западен Балкан. Настанот е организиран од Центарот за деловна извонредност на Економскиот факултет во соработка со финансиските форензичари, претставници на агенциите за спроведување на законот, министерствата за внатрешни работи и финансиските администрации на Западен Балкан.

Говорниците на настанот ги презентираат правците на недозволената трговија, димензијата на штетните практики и итните мерки за спречување и намалување на последиците од недозволената трговија со тутун.

Истражувачкиот проект PMI Impact – дел од иницијативата започната од Philip Morris International во 2016 година – беше предводен од Универзитетот во Љубљана и вклучи тимови од истражувачи од Универзитетот во Лувен и истражувачи од Универзитетот Назарбаев во Казахстан. проектот за идентификување на клучните околностите за развој на недозволената трговија со тутун и да се идентификуваат најважните патишта за шверц во Азија, Европа и Западен Балкан.

Втората цел на проектот беше да се идентификуваат ефективни пристапи и алатки за борба против илегалната трговија со цигари. Третата цел на проектот беше надградба на компетенциите и знаењата во областа на откривање нелегална трговија со тутун. Така, во осум земји од Западен Балкан беа организирани обуки и работилници за експерти, претставници на министерствата за внатрешни работи и претставници на граничните органи на прогонот и царинските органи.

Водечки истражувач на проектот беше Јоже П. Дамјан, професор на Економскиот факултет во Љубљана, кој заклучи дека идеалните причини за ширењето на нелегалната трговија со цигари се нивната висока цена, разликите во приходите, функционалниот пазар на сива економија и воспостави диви правци.

Врз основа на збирните податоци и нивната анализа по земји, истражувачите за Словенија открија дека две третини од цигарите од илегалната трговија потекнуваат од Србија, Босна и Херцеговина, Турција и Грција. За другите земји во регионот, како земји на потекло на нелегалните цигари е утврдено дека најмногу се Украина, Русија, Романија и Бугарија.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО