7.9 C
Ohrid
Wednesday, November 30, 2022

Игуаните добија шеќер поради екотуризмот

НАЈЧИТАНО

Игуаните на Бахамите се претворија во душички со високо ниво на шеќер во крвта поради екотуристите кои ги хранат со грозје, велат научниците и предупредија дека не е познато како тоа може да влијае на здравјето на овие чувствителни влекачи.

Игуаните од Бахамите на Ексум се толку зависни од слатки што пристигнуваат на плажа веднаш штом слушнат за туристички бродови.

„Тоа е одлична можност за тур-операторите да им гарантираат на гостите дека ќе ги видат овие животни и ќе остварат близок контакт со нив“, рече Чарлс Кнап од аквариумот Џон Шад во САД.

Чуварите на природата се загрижени бидејќи поради ова неавтохтоно овошје кое на игуаните им се дава со ражен, големите гуштери се помалку се плашат од луѓето, па затоа се поподложни на шверцерите на животни.

Меѓутоа, оние кои внимателно ги набљудуваат овие суштества почнаа да веруваат дека оваа диета предизвикува други проблеми, а доказ нашле и во изметот на животните.

Ова ги наведе истражувачите подетално да го разгледаат влијанието на исхраната богата со шеќер врз игуаните. Нивното истражување, објавено во списанието Experimental Biology, го разгледа влијанието на исхраната богата со гликоза врз здравјето на обичните зелени игуани.

„Им дававме гликоза на овие животни исто толку често како игуаните во дивината“, изјави Френч за АФП.

Откриле дека животните имале проблеми со регулирање на количината на гликоза во крвта.

Истражувачите потоа отпатувале на Бахамите и фатиле 48 игуани од четири различни острови, од кои половина биле во контакт со туристи, а другата од позаштитените и оддалечени места на островите.

Секоја игуана добила пијалок со гликоза, по што истражувачите го следеле нивото на шеќер во крвта речиси цел ден.

Тие откриле дека игуаните од островот што го посетуваат туристите имаат највисоко ниво на гликоза во крвта, додека кај игуаните кои не биле во контакт со луѓе нивото на гликоза се зголемува побавно и побрзо се враќа во нормала.

„Кај другите видови, ова би се сметало за патологија. Ако се работи за луѓе или глувци, би можеле да кажеме дека се работи за дијабетес“, рече Френч, додавајќи дека идните истражувања ќе се фокусираат на ефектите од таквата диета врз здравјето на игуаните, од имунолошкиот до репродуктивното здравје.

Истражувачите се заинтересирани и за тоа како фактот што игуаните го изгубиле апетитот за домашни растенија влијае на животната средина на островот.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО