9 C
Ohrid
Tuesday, October 4, 2022

Ивермектинот дефинитивно нема да ве спаси од хоспитализација доколку сте заразени со Ковид

НАЈЧИТАНО

Ивермектин, антипаразитски лек кој се користи за лекување на паразитски инфекции кај луѓето и животните, стана познат за време на пандемијата на Ковид-19, кога многумина го земаа сами, велејќи дека помага во лекувањето на инфекцијата со Ковид-19. Голема студија дефинитивно ја отфрли можноста за ивермектин како успешен лек за Ковид.

Во Бразил беше спроведена студија за ефикасноста на ивермектинот во спречување на хоспитализација поради инфекција со Ковид-19. Учествувале 1.358 луѓе – 679 пациенти примиле ивермектин, а 679 пациенти добиле плацебо. Резултатите покажаа дека ивермектинот не е ефикасен во спречувањето на хоспитализацијата.

Истражувачите претставија резиме на студијата во август, но штотуку беше објавено во New England Journal of Medicine. Специјалистот за инфективни болести на Универзитетот во Минесота, д-р. Дејвид Булвер рече дека се надева дека овие податоци ќе ги одвратат повеќето лекари од ивермектин и ќе се свртат кон други третмани.

Ивермектинот се користи со децении за лекување на паразитски инфекции. На почетокот на пандемијата, кога истражувачите тестираа илјадници стари лекови за да откријат што делува против ковид-19, некои лабораториски експерименти сугерираа дека ивермектинот може да го блокира коронавирусот. Но, само во многу повисоки концентрации отколку што би било безбедно за луѓето.

Сите последователни анализи покажаа дека придобивките од ивермектинот се само очигледни, а оваа студија е првата голема студија која недвосмислено го докажува овој факт. Резултатите беа јасни: земањето ивермектин не го намали ризикот од хоспитализација кај пациенти инфицирани со Ковид.

Истражувачите се фокусираа на различни групи на волонтери за да откријат дали имаат придобивки од земањето ивермектин што другите не ги доживеале. Би било можно, на пример, ивермектинот да делува само ако се зема на самиот почеток на инфекцијата. Но, волонтерите кои го земале во првите три дена по позитивниот тест имале уште полоши резултати од оние во плацебо групата.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО