4.9 C
Ohrid
Wednesday, February 1, 2023

Зошто соларните фарми на езерата можеби не се добра идеја?

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Владата неодамна напиша посебен закон со кој треба да се овозможи побрзо и полесно поставување на соларни централи на различни деградирани подрачја и покриви, како и на вештачки езера, акумулации за хидроцентрали и јами за чакал. Но, експертите за вода предупредуваат дека поставувањето соларни централи на водените површини може да биде ризично и за загадување на подземјето, а со тоа и на водата за пиење. Законот во моментов е под меѓуресорска координација.

Словенија не е многу успешна во замена на фосилните извори на енергија со обновливи. Европската директива не обврзува да постигнеме удел од 25% на обновливите извори на енергија (ОИЕ) во крајна употреба. Во споредба со другите земји од Европската унија, целта не е многу амбициозна, но не го постигнавме ниту тоа – во 2021 година, според податоците на Заводот за статистика (Сурс), достигнавме 24,64 проценти. ЕУ во моментов преговара за измена на гореспоменатата директива, по промените, новата цел на Словенија би можела да биде дури 35 отсто од ОИЕ до 2030 година.

Владата на Роберт Голоб ги препозна долгорочните и комплицирани административни процедури за поставување на соларни и ветерни електрани во областа како главна пречка на овој пат. Зголемувањето на учеството на ОИЕ го стави меѓу своите приоритетни задачи и подготви пакет закони и други мерки за оваа намена. Меѓу нив е и законот за поставување уреди за производство на електрична енергија од обновливи извори (ЗУОВЕ). Министерот за инфраструктура Бојан Кумер на презентацијата на законот рече дека со него два чисти извори, сонцето и ветерот, ќе добијат позитивна дискриминација.

Законот треба да овозможи побрзо и полесно поставување на соларни панели на браунфилд локации, покриви, транспортна инфраструктура, депонии, индустриски области, рудници, како и на вештачки водни тела – акумулации за хидроелектрични централи и наводнување, вештачки канали, вештачки езера и чакал. јами.

Тоа беше последното што ги вознемири експертите за вода. Тие предупредија дека поставувањето на соларни централи на водните површини и на насобраните брегови на водни тела може да биде ризично и за загадување на подземјето, а со тоа и на водата за пиење. „Нацрт-законот и дава приоритет на енергијата пред другите јавни придобивки, вклучително и зачувување на природата и заштита на водите“, предупреди претседателот на Словенечкото здружение за заштита на води, д-р. Марјетка Левстек, претседател на Словенечкиот комитет на Меѓународната асоцијација на хидрогеолози, др. Михаел Бренчич, претседател на Здружението на водачи на Словенија, др. Лидија Глобевник и Др. Barbara Čenčur Curk од Глобалното партнерство за вода во Словенија.

Пловечките соларни централи се вистински хит во странство

Последниве години поставувањето на пловечки соларни централи стана вистински хит во странство. На англиски се нарекуваат ‘floatovoltaics’ – тоа е комбинација од зборовите ‘float’ и photovoltaic (сончева енергија). Се вели дека ваквите пловечки електрани се особено погодни за каптажи во близина на хидроелектрични централи, каде што веќе постои инфраструктура за пренос на енергија.

Со сè почестите суши, снабдувањето со енергија од хидроцентралите е доведено во прашање во лето кога нивото на реките е ниско, но токму тогаш соларните централи можат да придонесат повеќе енергија. И обратно – во есен и зима, сонцето обично е помалку, а нивото на реките е повисоко тогаш. Во исто време, во топли, суви денови, соларните панели го намалуваат испарувањето и загревањето на водата под нив, предностите на ваквите електрани се истакнати во странство. Во моментов, најголемата соларна централа од ваков вид во Кина снабдува повеќе од 100.000 домаќинства.

Проблематично чистење и засенчување
Од Министерството за инфраструктура тврдат дека влијанието на пловечките електрани врз животната средина е минимално. Споменатите стручњаци за вода, пак, велат дека тоа не е точно. Првиот проблем е сенката – блокирањето на сончевата светлина во водните тела има значително влијание врз водната фауна и екосистемите. Ризично за животната средина е и чистењето на соларните панели со соодветни средства за чистење или хемикалии, предупредуваат тие. Панелите мора редовно да се чистат, инаку нивната ефикасност е значително намалена. Експертите нагласија и дека е недозволиво да се поставуваат пловечки панели во езера во јами со чакал, кои настанале затоа што чакалот е толку длабок што го достигнува нивото на подземната вода, која е многу важен извор на вода за пиење во речните седименти.

соларни, соларни панели, чистењеПрофимедија
Законот се уште не е стигнат во парламентот, во моментов е на меѓуресорска координација. Како што информираат од надлежното Министерство за инфраструктура, оригиналната верзија веќе е значително променета врз основа на коментарите од јавната расправа и меѓуресорската координација, вклучително и во делот на водите. Ги зедоа предвид и коментарите на Министерството за животна средина и Дирекцијата за води, како и горенаведените експерти. „За да се спречи можно загадување на водата поради употреба на агресивни хемиски средства за чистење, кои можат штетно да делуваат на водата, пропишано е ексклузивно чистење само со вода“, велат од Министерството за инфраструктура. „Ова е и професионално соодветно, бидејќи во пракса, водата со осмоза најмногу се користи за професионално чистење на модули – односно вода што е исчистена од варовник и други минерали кои можат да ги оштетат соларните ќелии – во комбинација со наменски четки.

Единствената погодна локација до рудникот за јаглен
Подрачјата за заштита на водата претставуваат речиси една петтина од територијата на земјата. Според министерството, по споменатите измени, единственото соодветно парче водено земјиште на кое би можело да се постави пловечки фотоволтаичен уред на база на ЗУОВА е езерото создадено од потонувањето на рудник за јаглен. „Најпрво во предвид доаѓа Шоштањското или Дружмирското Езеро, а во помала мера Велењското езеро каде водната фауна и екосистемите се во лоша состојба поради последиците од рударството.

Додаваат дека поставувањето таму ќе биде можно само по донесување на соодветниот просторен акт и стекнување на потребните дозволи, а во процесот сите надлежни органи, вклучително и Дирекцијата за води, ќе дадат свое мислење и услови. Тие се убедени дека со изменетиот закон се обезбедува доволен степен на заштита на водата за пиење и дека нема да има штетно влијание врз просторот, производството на храна или еколошката функција на шумите.

Друзмирското езеро посетисалеска.си

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Испораката на Украина со ракети со долг дострел нема да ги промени воените цели на Русија

Дури и ако земјите и дадоа на Украина ракети со долг дострел, тоа нема да ги промени воените цели на Русија, изјави портпаролот на...

Што сакаш да кажеш, не можеш да стоиш на една нога 10 секунди?

Бразилските научници сугерираат дека овој едноставен тест за рамнотежа од 10 секунди треба да стане дел од рутинскиот здравствен преглед за постарите возрасни лица. Според...

Папата на миса во Конго: Положете го оружјето, прегрнете ја милоста

Папата ја започна проповедта изразувајќи ја својата радост што конечно може да дојде во таа земја и да биде меѓу народот на Конго, објави...
spot_img
spot_img
spot_img