20.9 C
Ohrid
Sunday, October 2, 2022

Зошто се повеќе луѓе повторно користат фиксни телефони?

НАЈЧИТАНО

Долго време се чинеше како фиксната телефонска линија да оди по патот на диносаурусот, но новото истражување откри запрепастувачки тренд во Германија: старомоден начин на телефонирање некако се враќа.

Истражувањето нарачано од порталот за споредба на производи и услуги Verivox покажува дека повеќе од четири петини од Германците, 81 отсто, сега користат фиксна телефонија. Една година претходно, таа акција беше на 73 и во надолен тренд.

Пресвртот е изненадувачки и нема очигледно објаснување. Имено, многу луѓе, не само во Германија, одамна одбиваат неограничени минути за разговор кон сите национални броеви во својот мобилен пакет и се помалку го земаат класичниот телефон дома.

Значи, од каде доаѓа промената од минатата година?

Jens-Uwe Theumer од Verivox оценува дека потрошувачите се делумно охрабрени да користат фиксни телефони во Германија дури и денес со непречено покривање на мобилниот сигнал. „Клеточната покриеност остава многу да се посакува, особено во затворени простории“, рече Теумер.

Улога во ренесансата на фиксниот телефон веројатно одигра и пандемијата што ги заклучува луѓето во нивните станови. Имено, во последните две години луѓето поминуваат невообичаено долги часови дома и можно е донекаде да им се вратиле на разговорите преку жица.

Сепак, анкетата на населението на возраст од 18-69 години беше спроведено откако беа олабавени мерките и луѓето ги напуштија становите.

Фредерик Уфер од здружението за интернет услуги VATM укажува дека мрежата за мобилна телефонија во Германија значително се развила и продолжува да се развива. „Мобилната мрежа ќе стане помоќна со стандардот 5G“, рече тој, но исто така призна дека сега има недостатоци.

Феникс Магазин известува дека засега не е сосема јасно кога фиксниот телефон повторно ќе тргне по патот на историјата.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО