22.9 C
Ohrid
Friday, July 1, 2022

Зошто пивските шишиња обично се направени од кафеаво стакло?

НАЈЧИТАНО

Дали некогаш сте отвориле шише пиво, да го истурите во проѕирна чаша и да го оставите на сонце, а потоа да се вратите по него и да сфатите дека вкусот повеќе не е ист? Што всушност се случи?

Тој чуден вкус е всушност од хемиско соединение кое мириса слично на она што го произведуваат сканки.

Дури и Скајпек од Здружението на пивари, кое поседува и управува со пиварници веќе 21 година, рече дека причината за процесот што влијае на промената на вкусот на пивото не била разбрана дури во 1960-тите.

Кога хмељот во пивото е изложен на силна светлина, се јавува реакција на фотооксидација, при што се создава соединението 3-метил-2-бутен-1-тиол, пишува CNN.

За да се спречи тој процес да се случи, производителите на пиво се одлучија за потемна чаша пивски шишиња. Затоа денес гледате толку многу пиво во кафени стаклени шишиња.

„Тоа е едноставна реакција која го создава она што повеќето луѓе мислат дека е непожелно“, рече Скајпек.

Оттука доаѓа популарниот избор меѓу пиварите – кафеното стакло. Но, тоа не е единствената боја што може да се види кај пивските шишиња, некои пива доаѓаат и во шишиња чија чаша е зелена. Што се крие зад тој избор?

Со оглед на тоа што зелената боја нема таква заштитна улога кога е во прашање светлината, причината за неговата употреба е главно маркетингот, вели Скајпек.

„Ако погледнете кои брендови користат зелени стаклени шишиња, ќе видите дека тоа се претежно брендови кои се на пазарот веќе некое време“, рече тој.

Тој додаде дека значителен број европски пиварници користат зелено стакло. Нивните зелени шишиња се нивниот имиџ.

Кога станува збор за изборот на стакло како материјал за пакување во однос на пластиката, Skypek рече дека не само што стаклото се смета за поеколошки и изгледа подобро за потрошувачите, туку и спречува пивото да застари.

И лименките се популарен избор за пакување и не пропуштаат светлина, но прашање е колку долго ќе трае. Потребни се повеќе студии во оваа област, според Skypek, за да се утврди кое пакување е оптимално за да се спречат промените во вкусот.

Што се однесува до сите други упатства за чување на пивото со цел да се спречи процесот кој го менува вкусот на пивото, Skypek има едноставно правило: ладно и темно.

„Пивото е во основа вода, јачмен, понекогаш пченица, хмељ и квасец – тоа е прехранбен производ. И како и секој друг прехранбен производ, подлежи на губење на свежината“, рече тој.

Тој исто така додаде дека „она што навистина предизвикува секој прехранбен производ да ја изгуби својата свежина, покрај оваа фотохемиска реакција, е и изложеноста на кислород и изложеноста на високи температури“.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО