15.9 C
Ohrid
Saturday, August 20, 2022

Зошто не треба да го користите кремот за сончање?

НАЈЧИТАНО

Но, дали разбирате колку е важна добрата заштита од сонце?

Пред да нанесете крема за сончање, мора да обрнете внимание на еден детал: неговата употреба. Дерматолозите често велат дека би морале да користат толку многу креми за сончање што нема да имаат време да го губат.

Прочитајте и: Зошто на коментар да одговориме со „Благодарам!“

Фризури
Летото има свој шарм, ја навестува таа неподнослива леснотија на битието, која може да се постигне само во слатките летни месеци. Додека серијата често се поистоветува со невнимание, не е исто што често невнимателно и без заштита ги бркаме сончевите зраци. Всушност, жешките зраци на сонцето се многу штетни за нашата кожа. Затоа нанесувањето крем со заштитен фактор во летните месеци е толку неопходно и задолжително – како и целата ладна вода што ја пиеме, која на жешкото сонце се грижи за нашата хидратација.

Една неодамнешна студија спроведена од експерти во мај минатата година повторно потсетува на ова итно прашање и фрла светлина на дополнителен проблем. Дури и ако се заштитувате со крема за сончање, треба внимателно да го избирате, а особено да го проверите рокот на употреба. Овој детал, кој можеби изгледа неважен, всушност може да направи огромна разлика за нашето здравје.

Но, дали навистина мора да користиме крема за сончање секој ден?
Во секој случај, дожд или сонце, топлина или мраз… мора да користиме крема за сончање секој ден, бидејќи УВ зраците кои предизвикуваат рак на кожата и стареење на кожата се присутни без разлика на температурата и облачноста. И интензивните UVA и UVB придонесуваат за рак на кожата. УВА зраците продираат подлабоко и исто така се причина за предвремено стареење и влошување на кожата, додека УВБ зраците имаат пократка бранова должина и предизвикуваат изгореници на кожата. УВА зраците продираат докрај низ прозорците, така што лесно сте изложени на штетните УВ зраци дури и ако возите цел ден, но седите на биро. УВА зраците се емитуваат на релативно еднакво ниво во текот на денот, додека УВБ зраците се емитуваат со најголема стапка. Слично на тоа, ако го поминете цел ден поправајќи го, вашето случајно оштетување од сонце всушност се зголемува.

Доколку сеуште имате крема за сончање во бањата, која сте ја купиле пред неколку месеци, но и пред неколку дена, проверете го неговиот рок на траење. Доколку го користите овој крем по истекот на рокот, може сериозно да му наштети на вашето здравје. Ако кремот се остави премногу долго отворен, можеби нема да биде ефективен. Состојките кои ја штитат кожата од УВ зраците со текот на времето стануваат помалку ефикасни. Така, кожата повеќе не е заштитена.

Генерално, повеќето креми за сончање имаат рок на траење и не треба да ги користите по тој датум (обично три години од датумот на производство). Сепак, поради многу фактори, кремот за сончање може да стане помалку ефикасен од првично планираното, вклучително и изложување на топлина (користете го во близина на базен, но во топли автомобили итн.).

Хемиските креми за сончање обично содржат состојки како што се оксибензон и авобензон, кои можат да оксидираат со текот на времето и да станат помалку ефикасни. Минералните креми за сончање кои содржат цинк или титаниум се обично постабилни, но составот лесно може да се влоши со текот на времето, што предизвикува раздвојување на компонентите, а лосионот станува зрнеста, но воден, и затоа не е доволно ефикасен.

Покрај тоа, поради честото отворање и затворање на шишето, во лосионот може да се акумулираат бактерии кои ја уништуваат кожата. Ако правилно користите крема за сончање (нанесете ја секој ден и на секои два часа), треба да потрошите многу влакна пред да истече. Ако сте користеле ист крем за сончање повеќе од едно лето, тоа било премалку.

По истекот на рокот, кремите за сончање можат да бидат канцерогени
Кремите за сончање стануваат неефикасни откако ќе истечат, но ова не е единствениот недостаток. Освен што немаат ефект против УВ зраците, по еден лет можат да станат и канцерогени.

Ова е поткрепено со студија во која истражувачите анализирале десет дневни креми и креми за сончање кои редовно се користат во Франција. Се кремираат по истекот на рокот. Резултатот? Кремот за сончање се претвора во канцероген кошмар.

Како што не смеете да земате лекови со истечен рок, исто така не смеете да користите средства за заштита од сонце со поминат рок. Кремите за сончање се лек без рецепт – и треба да се третира како таков, велат експертите. Значи, ако на дното на вашата торба за плажа најдете пакување крема со изминат рок и не знаете од кого сте го купиле, можете само да го поправите.

Колка треба често да се применува  и крем за сончање?
Доколку серијата заврши, а сеуште не сте го довршиле шишето крема за сончање, не ставајте толку често, нанесете онолку колку што ви е препорачано. Препорачуваме два прста и крем за сончање?
Доколку серијата заврши, а сеуште не сте го довршиле шишето крема за сончање, не ставајте толку често, нанесете онолку колку што ви е препорачано. Препорачуваме два прста

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО