9.1 C
Ohrid
Friday, December 9, 2022

Зошто кучињата понекогаш трчаат во сон?

НАЈЧИТАНО

Кучињата многу често кога ќе одлучат да одморат, штом ќе заспијат, нозете почнуваат да им се грчат и удираат. Сопствениците мислат дека нивните миленици тогаш сонуваат да трчаат, но дали е тоа навистина така?Таквото однесување кај кучињата е вообичаено, вели неврологот Маркос Френк, професор на Универзитетот во Вашингтон кој ја проучува функцијата на спиење кај животните. „Кучињата трчаат, лелекаат, лаат, па дури и се будат и не знаат каде се“, вели тој.

Но, дали навистина сонуваат за тоа? За жал, одговорот не е концизен. „Ако кучињата знаеја да зборуваат, тогаш ќе го имавме одговорот на тоа прашање“, изјави Френк за Си-Ен-Ен.

Какво грчење е тоа?
Несвесното грчење на мускулите е вообичаено и кај кучињата и кај луѓето. Ова всушност го сведочат сопствениците на кучиња кога ги грчат шепите додека спијат, а тоа најчесто се случува во РЕМ фазата на сонот. И грчењето на очните капаци е поврзано со РЕМ фазата.

Во РЕМ фазата на спиење, луѓето имаат живописни, бизарни соништа кои ги прераскажуваме. Кучињата поминуваат многу време во РЕМ фазата и генерално нивните фази на спиење речиси целосно одговараат на човечките. Затоа, научниците претпоставуваат дека постојат паралели кога станува збор за соништата.

„Од кучиња до луѓе, повеќето цицачи ги покажуваат истите основни фази на спиење. Не може со сигурност да каже дека кучињата го доживуваат истото како нас, но тешко е да се поверува поинаку“, изјави Френк.

Тој посочува дека однесувањето на кучето како да е во полн трчање за време на спиењето не е толку вообичаено и не припаѓа на споменатите кретени.

„Целосно трчање за време на спиењето не е толку вообичаено. Постои механизам во мозокот кој не парализира од вратот надолу. Тоа е фасцинантен феномен и не спречува да преземаме големи активности во сон“, објасни тој.

Тој додава дека различни невролошки нарушувања можат да влијаат на способноста на мозокот да го парализира телото во сон. Кај луѓето, почестото грчење во текот на ноќта и значително зголемување на таквите појави може да бидат ран знак за Паркинсонова болест. Ако го забележите истото со вашето куче, се исплати да посетите ветеринар.

Што навистина се случува?
РЕМ фазата на спиење кај луѓето игра улога во зајакнувањето на меморијата, а некои докази сугерираат дека истото важи и за животните. Студијата од 2001 година на стаорци покажа дека мозочната активност покажува дека тие доживеале настани од тој ден во сон.

Нема причина да не веруваме дека кучињата не доживуваат некои претходни искуства во сон, велат експертите. Но, постои голема можност да изгледа сосема поинаку отколку кај луѓето. Имено, луѓето имаат исклучителен вид додека кучињата имаат феноменално сетило за мирис. Како тоа се манифестира во соништата на кучињата не е сосема јасно, но експертите веруваат дека тие секако посветуваат поголемо внимание на мирисите што ги почувствувале.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО