15.9 C
Ohrid
Saturday, August 20, 2022

Земјата се врти побрзо, што може да предизвика проблеми

НАЈЧИТАНО

Петок, 29 јули, беше најкраткиот ден на Земјата од 1960-тите. Ова може да доведе до проблеми со софтверот кој се потпира на точното време, кое е сеприсутно.

Земјата неодамна заврши целосна ротација побрзо од кога било откако беа направени такви мерења. Бидејќи полноќ дојде 1,59 милисекунди порано од вообичаеното, можно е часовниците ширум светот да бидат поместени напред за прв пат досега.

Петок, 29 јули, беше најкраткиот ден на Земјата од 1960-тите, кога научниците почнаа да ја мерат ротацијата на нашата матична планета со помош на многу прецизни атомски часовници, пишува tportal.

Општо земено, Земјата ротира еднаш околу својата оска на секои 24 часа. Таа ротација сочинува еден ден, чии циклуси на изгревање и заоѓање на Сонцето ги обликувале обрасците на животот со милијарди години.

Во последните неколку години беа срушени неколку рекорди кога станува збор за брзината на ротацијата на Земјата. Во текот на 2020 година, Земјата забележа 28 од најкратките денови во последните 50 години. Најкраткиот меѓу нив бил на 19 јули истата година, кој намалил 1,47 милисекунди од 86.400 секунди во еден ден.

Но, на 26 јули годинава намалувањето се зголеми на 1,5 милисекунди.

Бројни можни причини за забрзување
Во споредба со раниот период од својата историја, Земјата моментално се врти побавно од порано. Пред 1,4 милијарди години, денот траел нешто помалку од 19 часа. Оттогаш деновите стануваат подолги, за околу 74 илјадити делови од секундата секоја година. Месечината, чија гравитација постепено ја забавува нејзината стапка на ротација, беше главно одговорна за ова.

Иако Земјата долгорочно забавува, сликата на краток рок не е толку јасна. Имено, има многу што влијае на брзината на ротацијата на Земјата.

Земјата содржи стопено јадро. На површината има континенти кои се движат, океани кои се отекуваат и глечери што исчезнуваат. Целата планета е обвиткана во тенко ќебе од гасови и е климатизирана додека се врти околу својата оска.

Уште посилните ветрови Ел Нино можат да ја забават ротацијата за дел од милисекунда, додека земјотресите може да ја продолжат.

Како да ги координирате часовите?
За да ги одржуваат светските часовници синхронизирани, Меѓународната унија за телекомуникации (специјализирана агенција на Обединетите нации) додаде секунда овде-онде во текот на јуни и декември.

За ова е задолжена Меѓународната служба за ротација и референтни системи на Земјата, која мора да ги информира светските влади за можното собирање или одземање на втор шест месеци однапред.

Досега се додадени вкупно 27 вакви престапни секунди. Тоа го направија за прв пат во 1972 година, а последен пат тоа беше неопходно во 2016 година.

Следната можност ќе биде во декември оваа година, но се чини дека забрзаната ротација на Земјата сама по себе ќе го реши тој проблем. Ова би било пожелно бидејќи веќе може да се слушнат предупредувања дека негативната престапна секунда може да има неповолни последици за софтверот што се потпира на точното време.

Имено, повеќето технолошки системи имплицираат дека времето постојано се движи напред. Адаптацијата во спротивна насока може да доведе до проблеми во функционирањето, па дури и до распаѓање на одредени системи.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО