8.9 C
Ohrid
Friday, December 9, 2022

Земјата сега тежи шест ронограми: Усвоени се нови мерни единици

НАЈЧИТАНО

Меѓународните научници собрани во Франција во петокот гласаа за новите најмали и најголеми мерни единици, поттикнати од постојано растечкиот број на податоци, имено ронограми и кветаметри.

За прв пат по повеќе од три децении, нови мерни единици се додадени во Меѓународниот систем на единици (SI), договорениот глобален стандард за метричкиот систем.

Рона и квета стануваат ознаки за најголемите мерни единици, а ронто и квекто за најмалите.

Промената беше изгласана од научници и владини претставници од целиот свет кои присуствуваа на 27-та Генерална конференција за тежини и мерки, која управува со СИ и се одржува приближно на секои четири години во замокот Версај, западно од Париз.

Националната физичка лабораторија на ОК, која ја покрена иницијативата за новите мерни единици, потврди дека резолуцијата е усвоена.

Ова го олеснува изразувањето на големи количини.

Откако SI беше основан во 1960 година, научната неопходност доведе до зголемен број мерни единици. Последен пат во 1991 година, хемичарите воведоа зета и јота за полесно изразување на големи молекуларни количини.

Јотаметар е единица проследена со 24 нули.

Според Ричард Браун, директор на мерните единици во Националната физичка лабораторија на Обединетото Кралство, ниту една моќна јота не е доволна за постојано зголемување на количината на податоци.

„Ние сме многу блиску до границата во однос на изразувањето на податоците во најголемата мерна единица, јотабајти“, изјави Браун за AFP.

„На ниско ниво, има смисла да се има симетрично ширење, што е корисно за квантната наука, физиката на честички – кога мерите навистина, навистина мали нешта.

Новата тежина на светот
Новите мерни единици можат да го поедностават разговорот за некои прилично тешки предмети.

„Ако размислуваме за масата, наместо за растојанието, Земјата тежи околу шест ронограми“, што е шест проследено со 27 нули, рече Браун.

„Јупитер околу два кветаграма“, додаде тој.

По кетаграмот има 30 нули.

Браун рече дека ја добил идејата за ажурирање кога видел дека се користат неодобрени единици за складирање податоци како бронтобајти и хелабајти.

Google користи „хелабајти“ од 2010 година.
Тоа беа термини кои неофицијално беа во оптек, така што беше јасно дека С.И мора нешто да преземе, рече тој.

Сепак, метричките префикси треба да бидат скратени само на нивната прва буква. Б и Н се веќе земени, што ги исклучува „бронто“ и „хела“.

„Единствените букви што не беа користени за други единици или други симболи беа R и Q“, рече Браун.

Конвенцијата диктира дека поголемите префикси завршуваат на А, а помалите префикси завршуваат на О.

И „средината на зборот е многу, многу фундаментално заснована на грчкиот и латинскиот за девет и 10“, рече Браун.

Новите мерни единици треба да го „обезбедат системот за иднината“ и да ја задоволат светската потреба за поголеми бројки, барем во следните 20 до 25 години, додаде тој.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО