24.9 C
Ohrid
Thursday, July 7, 2022

Зеленовиќ: Поради енергетската криза поради војната во Украина, преминете на зелена енергија

НАЈЧИТАНО

Во име на Отворената граѓанска платформа Акција, претседателот на партијата Заедно за Србија, Небојша Зеленовиќ, предложи поради можната енергетска криза предизвикана од војната во Украина, на секој покрив итно да се постават соларни панели, да се изградат алтернативни електрани на соларна енергија, ветер, вода, биомаса, геотермални извори и топлинска изолација на сите куќи.

„Овие три мерки можат да ја подигнат економската активност во Србија до тој степен што нашиот економски раст е 10 проценти годишно. Потребен ни е голем договор со Европската унија и со Западот за да создадеме голем зелен замаец на економски развој“, рече Зеленовиќ, според соопштението.

Тој предложи и итни субвенции за земјоделството од 200 евра по хектар, со гориво без акциза и ѓубриво по половина цена за земјоделците.

„Плодните и загрозени подрачја да се прогласат за региони за здрава храна наместо планираните рудници и јаловина. Исчистете ги постоечките канали за наводнување и субвенционирајте изградба на нови системи. Обезбедете вода за пиење за Зрењанин и цела Војводина. Под Мачва и долината Јадра има базен на вода за пиење со највисок квалитет.„Во секунда има 4,1 тон вода во текот на целата година, а во Војводина може да се испорача со едноставен проект.Водата е ресурс на иднината затоа што веќе вреди повеќе од литиумот. “, рече Зеленовиќ.

Тој оцени дека Србија има потенцијал да стане „суперсила во производството на храна“ и има шанса да ја „фати врската со развиениот свет и да ја започне зелената транзиција“.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО