17.9 C
Ohrid
Tuesday, July 5, 2022

Здружение: Половина година без трансплантација на кадаверски органи во Србија

НАЈЧИТАНО

Бројот на извршени трансплантации во Србија во 2021 година бил едноцифрен, а во соседна Хрватска се извршени 268 трансплантации, соопшти здружението Донација е херојство.

„И во годините пред круната, трансплантациите во Србија беа во повој (во изминатата деценија просечниот годишен број на трансплантации беше 57). Во исто време, според официјалните податоци на Управата за биомедицина и Министерството за здравство, на листата на чекање има 820 лица кои чекаат орган (црн дроб, бубрег и срце) – од кои 35 деца на дијализа и уште 1.000 луѓе кои чекаат трансплантација.рожница“, се наведува во соопштението.

Здружението им се заблагодари на сите семејства кои „во моментот на најголемата загуба си ги стегнаа срцата, дадоа согласност и со тоа го променија и продолжија животот на луѓето чии денови беа одбројани“.

„Од почит кон нив, апсолутно не можеме да кажеме дека нашиот народ не е хуман, бидејќи ако се побараат четири согласности во 2021 година, а се добие потврден одговор од три семејства, не може да се означи човечката хуманост како главен проблем во процесот на трансплантација. .“ во соопштението.

Од здружението наведуваат и дека пациентите кои имаат живи донатори собираат пари за трансплантација на бубрези во странство затоа што се уморни од чекање.

„Дијализата секоја година носи нови здравствени проблеми, нивните донатори се постари и со тоа самата трансплантација е поризична. Бидејќи им снемува време, тие бараат решение за нивниот проблем во странство, бидејќи по долги години чекање во Србија го направија донаторите во Белград работат од 1970-тите и не застанале ниту во војната во 1990-тите“, велат од Донацијата е херојство.

„Статистиката вели дека само 10 отсто од луѓето на листата на чекање ја доживуваат својата втора шанса. Јавно прашуваме зошто и како дојдовме во јуни без трансплантации за луѓето на списокот и зошто сме невидливи, оставени без шанса да ја продолжиме нашата живее?” додаваат од ова здружение.

На почетокот на март повеќе од 11.000 потписи собрани во рамки на иницијативата „Донирањето е херојство“ беа предадени на Министерството за здравство како апел за итен прием и средба во надлежното Министерство со цел да се започне систематско решавање на ова. проблем.

По неколкуте формални средби со Дирекцијата за биомедицина и со државниот секретар, се уште нема конкретни акти и дејствија кои би говореле во прилог на промена на овие мрачни статистики, велат од здружението.

Добрите намери не се во прашање, тоа се прашање на воспитување, нас не интересира конкретната последица од добрите намери, а тоа е дека трансплантацијата во Србија не е мисловна именка.Не вреди ли животот на 35 деца на дијализа и може да биде “Зошто сме отпишани и туркани до смрт? Зошто системот не сака членови на општеството кои ќе можат да придонесат по трансплантацијата?” се наведува во соопштението

Се додава дека дијализата е повеќе од десет пати поскапа од трансплантацијата, бидејќи месечните трошоци за лекување на дијализа на 5.000 пациенти, како што се наведува, изнесуваат приближно четири милиони евра.

„Трансплантацијата е единствената гранка на медицината каде што најевтиниот третман е и најдобар за пациентот. Во Србија нема апсолутно никаков аргумент против трансплантација на органи, а сепак веќе шест месеци не можеме да мрднеме од мртва точка. Огорчени, отпишани и неутешни, се прашуваме зошто ни се загрозени основните човекови права, нашето право на живот?“ велат од здружението Донацијата е херојство.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО