25.9 C
Ohrid
Wednesday, July 6, 2022

Зголемено нивото на радијација од Чернобил

НАЈЧИТАНО

Украина соопшти дека по преземањето на нуклеарната централа во Чернобил од страна на руската војска, во таа област се забележани повисоки нивоа на гама зрачење.

Ова се наведува во соопштението на страницата на Фејсбук на Државниот инспекторат за нуклеарна регулатива на Украина.

„Податоците од автоматизираниот систем за следење на радијацијата на зоната на исклучување, кои се достапни на интернет, покажуваат дека контролните нивоа на дозата на гама зрачење (црвени точки) се значително надминати, се вели во извештајот.

Зголемената радијација се припишува на „нарушување на горниот слој на почвата поради движењето на големо количество тешка воена опрема низ зоната на исклучување и испуштањето на контаминирана радиоактивна прашина во воздухот“.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО