20.9 C
Ohrid
Thursday, August 11, 2022

Збирка слики од Јованка Броз – „Партизанка и Фрагонар“

НАЈЧИТАНО

Изложба „Партизан и Фрагонард. Збирката слики на Јованка Броз „свечено беше отворена во галеријата „Матица Српска“ во Нови Сад. Изложбата се фокусира на 36 ликовни дела од домашни и странски автори, лични предмети, фотографии и неколку парчиња мебел од куќата во која живеела Јованка Броз по смртта на Јосип Броз.

Оваа колекција е создадена спонтано како позадина на еден живот, а исто така исчезна, а публиката има единствена можност да ја види до 28 август во галеријата Матица Српска во рамките на програмскиот арх „Хероини“ на Европската престолнина на културата.

Изложба Партизанка и Фрагонар. Збирката слики на Јованка Броз, создадена во соработка со Галеријата Матица Српска и Музејот на Југославија, беше отворена синоќа во галеријата Матица Српска во Нови Сад, во рамки на програмското пристаниште Хероината на европската престолнина на културата.

Изложбата свечено ја отворија Данијела Ванушиќ, помошник министер за култура за културно наследство и дигитализација и д-р Тијана Палковљевиќ Бугарски, директор на галеријата Матица Српска, м-р Неда Кнежевиќ, директор на Музејот на Југославија и автори на изложбата Никола Ивановиќ и Ана Паниќ.

Дизајнирајќи ја програмата за годината кога Нови Сад ќе ја преземе титулата Европска престолнина на културата, решивме да ја претставиме оваа изложба во рамките на програмскиот лак Хероина. Искрено веруваме дека ќе привлече големо внимание кај публиката од Србија и регионот и дека името на Јованка Броз ќе придонесе за поголем јавен интерес за овие досега неизложени уметнички дела од Музејот на Југославија“, изјави Тијана Палковљевиќ. Бугарски, директор на галеријата Матица Српска.

Ана Паниќ, кустос од Музејот на Југославија, истакна дека „оваа збирка е всушност мала збирка спомени што Јованка Броз успеала да ги пренесе од претседателската резиденција во Ужичка 15 по смртта на Тито во вилата што и била дадена по тој повод“. додека м-р Никола Ивановиќ заклучи дека „оваа изложба не е ода на минато време, идеологија или култура. Таа е приказна за секој од нас. Приказна за сеќавањето и заборавањето кои се составен дел од животот. За спомените со кои се бориме секој ден и кои го прават животот поднослив“.

Изложбата се фокусира на 36 ликовни дела од домашни и странски автори, лични предмети, фотографии и неколку парчиња мебел од куќата во која живеела Јованка Броз по смртта на Јосип Броз. Поранешната прва дама на Југославија повеќе од три децении остана во еден вид кабинет на спомени кои ги пренесуваше од една средина во друга како временска капсула, обидувајќи се да го имитира амбиентот на претседателската резиденција во која живееше заедно со Јосип Броз Тито. . Оваа колекција е создадена спонтано како позадина на еден живот, а исто така исчезна.

Изложбата на овие дела има двојно значење: од една страна тоа се уметнички предмети кои јавноста досега немала можност да ги види, а од друга страна претставуваат имагинарен музеј на меморијата на Јованка Броз низ кој делови и детали од нејзиниот живот може да се реконструираат. Изложените уметнички дела кои го збогатија просторот во кој живееше во последните триесет и три години од животот на Јованка, на денешната јавност и го објаснуваат феноменот на Јованка Броз – нејзината личност, чувство за уметност, но и општествени и уметнички прилики во социјалистичка Југославија.

Сите 36 дела поминаа низ сложени и сеопфатни процедури за конзервација и реставрација. Со нив диригнаа конзерваторите од Галеријата Матица Српска, предводени од постарата конзерваторка Маријета Сидовски.

Музејот на Југославија и Галеријата Матица Српска преку оваа изложба ја покажаа плодноста на соработката меѓу националните културни институции и мал дел од богатиот фонд на Музејот на Југославија. Со стручен конзерваторско-реставраторски третман, како и со нова интерпретација, создадена е атрактивна изложба, која ќе биде претставена во галеријата Матица Српска, а потоа и во Музејот на Југославија.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО