18.1 C
Ohrid
Tuesday, May 24, 2022

За суперхеројот кој се издига од нечистотијата

НАЈЧИТАНО

Од памтивек, темата за доброто и злото се користи во народните приказни, поговорки, приказни, а од неодамна и во филмови, цртани, видео игри, па дури и во реклами. Пред сè, поучно затоа што отсекогаш нè поттикнуваше да бидеме на страната на доброто, односно и самите да бидеме добри. Во последниве две години, нашето внимание повторно беше свртено кон злото што ја загрозува нашата благосостојба, со тоа што ни треба микроскоп за да го видиме. Но, и суперхероите доаѓаат во микронско пакување! Еден таков добар супер херој е и Mycobacterium vaccae, што во превод значи кравји микобактерии бидејќи првпат биле изолирано во кравји измет во Австрија.

Како добра бактерија, M. vaccae се наоѓа во почвата, насекаде околу нас, а имаше позначаен настап на научната сцена во 2004 година. Според интернет порталот Quartz, тогаш британската докторка Мери О’Брајан, сакајќи да им помогне на своите пациенти со рак на белите дробови, ја инјектирала оваа бактерија во нивните бели дробови, бидејќи претходните искуства во Уганда покажале дека таа може да победи сој на белодробна туберкулоза која инаку е отпорна на лекови. Се испостави дека M. vaccae не може да се бори со клетките на ракот, но покажала други неверојатни супермоќи.

Повеќе за ова прочитајте на порталот „Арт кујна“.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО