20.9 C
Ohrid
Sunday, October 2, 2022

За само два дена неколку драматични спасувања на бродоломци во Јадранот!

НАЈЧИТАНО

Во изминатите 48 часа, Националниот центар за координација на потрагата и спасувањето на море координираше неколку операции за пребарување и спасување во повеќе области на надзор на безбедноста на пловидбата, кон екипажите и пловните објекти во опасни ситуации, за време и по бури на море, од кои Министерството за море, транспорт и инфраструктура извести за четири настани.

Потонатиот брод кај Врбник
Капетанијата на пристаништата во Риека организирала спасувачка акција на четиричлено семејство чиј помал брод поради невремето не можел да исплови од заливот кај Врбник.

Околу 19 часот и 40 минути за спасување бил ангажиран чамецот на поморската и полициската станица Риека, кој бил најблиску до пријавеното место на семејството. Не им требаше долго време на спасувачите да забележат семејство во неволја. Словенечкото семејство успеало да излезе на брегот, но поради неповолните временски услови и плиткото море, полицијата не можела да стигне до нив. Поради оваа причина, ангажиран е ХГСС Риека, кој го пронашол семејството околу 01:05 часот, констатирано дека нема повредени и го спровела до стартното место. Акцијата беше успешно завршена.

МРЦК Риека прими на 26 јули во 20:00 часот. очевидец се јавил за двајца веслачи на SUP-и во близина на заливот Шугарица, во каналот Подвелебит, кои во моментот на известувањето неконтролирано пливале, носени од силните налети на бората кон островот Паг.

Веднаш по пријавата, во акција за пребарување и спасување биле ангажирани службениците на месно надлежната пристаниште Стариград – Пакленица, кои набрзо ги пронашле дуото на СУП-ови, двајцата државјани на Р. Германија, ги качиле на спасувачкиот брод неповредени, но исцрпени и ги транспортирале во Стариград.

При слетувањето, едно од спасените лица им изјавува на службениците на Поштата дека е непливач, со што успешно и среќно ја завршува операцијата.

Извор: Министерство за море, транспорт и инфраструктура
Мало девојче е полесно повредено во судир на два чамци во водениот дел на Пула
Официјални лица од Капетанијата на пристаништата во Пула пријавиле до МРЦЦ Риека за акцијата за спасување на лицата и пловните објекти вклучени во поморската несреќа вчера, 27 јули, околу 12:30 часот пред ртот Музиљ, кај Пула. Во моментот на поморската несреќа на пловните објекти имало вкупно осум лица, сите државјани на Република Словенија, меѓу кои и едно малолетно дете

се здобил со полесни физички повреди и набрзо му била укажана Итна медицинска помош во Пула. Имено, поморската несреќа настанала како последица на судир на два пловни објекти под знаме на Република Словенија, при што двата пловни објекти претрпеле материјална штета, во пределот на трупот надморска височина.

При увидот, службениците на Капетанијата на пристаништата во Пула утврдиле дека причина за поморската несреќа е непочитување на правилата за избегнување судири на море, од страна на еден управител на пловни објекти, за што ќе биде издаден прекршочен налог во надлежност на Капетанија на пристаништа во Пула.

Потонатиот брод кај Олиб
Вчера, 27 јули, во попладневните часови, МРЦК Риека добила дојава од очевидци за забележани сигнали за вознемиреност (одблесоци), додека во исто време бил регистриран радиосигнал (покажувач за итна положба радиосветилник / EPIRB), испратен од Бродот со име „Октант“, со знаме на Република Франција со четворица членови на екипажот, од кои две се малолетни деца. Катамаранот се превртел во позиција меѓу островите Планик и Олиб, а веднаш по пријавата, спасувачкиот брод на Капетанијата на пристаништа Задар и бродот на поморската и аеродромската полициска станица Задар (PPAP Zadar) биле испратени на координирана потрага и спасувачка операција.

Со оглед на тоа што веднаш по почетокот на потрагата, МРЦК Риека добила повик од очевидец за двајца веслачи на СУП во морето пред Привлака, службениците на ЛК Задар биле пренасочени на потрага во тој реон.

По пристигнувањето на локацијата на превртениот катамаран, полициските службеници од морето го извлекле четиричленото бродолом, сите државјани на Република Франција, и ги пренеле во Задар, каде од страна на итната помош биле пренесени на превентивна медицинска помош. медицинските служби, кои успешно ја завршија спасувачката операција.

Надлежните од ЛК Задар, по завршување на потрагата по веслачи на СУП-ови, откако не биле пронајдени и откако не биле добиени пријави за исчезнати, извршиле увид на местото на превртениот катамаран, утврдиле дека нема загадување на морето и наредиле сопственикот итно да го отстрани бродот комерцијално, што претставува потенцијална безбедносна опасност за поморскиот сообраќај во таа област.

Од надлежност на Капетанијата на пристаништата Задар до сите учесници во поморскиот сообраќај вчера е испратено известување за положбата на катамаранот преку крајбрежната радио станица ОРП Риека-радио.

Апел до морнарите и рекреативците на море
Министерството за море, транспорт и инфраструктура апелира на совесно почитување на прописите за безбедна пловидба, следење на временската прогноза и проверка на соодветната опрема на пловните објекти пред пловидба, за да се спречат несакани поморски несреќи.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО