5.9 C
Ohrid
Thursday, February 2, 2023

Заразност и компликации кај сипаници

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Сипаници (морбили) се една од најзаразните акутни вирусни инфекции предизвикани од вирусот на мали сипаници.

Сипаниците се пренесуваат со директен контакт со болно лице (бакнеж, ракување), преку воздух со респираторни капки испуштени од болно лице (кашлица, кивање) и ретко индиректно преку свежо контаминирани предмети, се наведува на веб-страницата на Градскиот институт за Јавното здравство.

Клиничка слика на сипаници
По инкубацијата – периодот од моментот на влегување на вирусот во телото до манифестацијата на болеста, односно почетокот на симптомите, од седум до 18 дена, се јавува појава на покачена телесна температура, назален исцедок, кашлица и конјунктивитис (водени, црвени очи, отечени очни капаци).Наведените симптоми траат два до четири дена, по што доаѓа до скок на телесната температура (над 40 степени) и појава на макулопапуларни сипаници прво на лицето, зад ушите и на вратот, кои потоа се прошируваат на трупот и екстремитетите. .

Кога болно лице е заразно за луѓето во околината?
Заразеното лице е заразно на последниот ден од инкубацијата, кога сè уште е без симптоми, четири дена пред појава на сипаници и четири дена по појавата на сипаница.

Компликации кај сипаници
Компликациите се почести кај децата под 5-годишна возраст и кај возрасните над 20-годишна возраст. Тоа се воспаление на белите дробови – пневмонија, воспаление на средното уво, дијареа, воспаление на мозокот и губење на видот.

Пневмонија се јавува кај секој 20-ти пациент, а околу 60 проценти од случаите со фатални исходи се јавуваат токму поради оваа компликација. Секој илјадити пациент добива воспаление на мозокот, додека на секои 1.000 пациенти со споменатата компликација умираат.

Најефективната превентивна мерка
Вакцинацијата е единствената ефикасна превентивна мерка која води до создавање цврст и долготрајни, односно доживотен имунитет.

ММР вакцината во нашиот регион се применува од 1971 година, во две дози: децата ја примаат во втората година од животот, навремената вакцина се дава на возраст од 12-15 месеци, а во седмата година од животот, како дел. на подготовките за започнување на училиште.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Владата го смени името, но но не и планот

Владата воведува данок против оние форми кои енормно профитираа од кризите изминативе две-три години, само го нарекува со друго има, данок за солидарност. Имено, доколку државата...

И на МНР му „пукна филмот“

Министерството за надворешни работи на Северна Македонија преку соопштение, со жалење констатира дека собраниската декларација за наводна „ескалација на агресивни антибугарски активности во Република...

Груевски ја коментира ситуацијата со соседна Бугарија

„Од секогаш сум тврдел дека македонското прашање може да се затвори само тогаш кога ќе е во корист на Македонија и на македонскиот народ...
spot_img
spot_img
spot_img