24.9 C
Ohrid
Thursday, July 7, 2022

Загатка на Марс што ги збунува научниците со децении

НАЈЧИТАНО

Вселенскиот физичар Примож Кајдич, кој работи на Универзитетот УНАМ во мексиканската престолнина, објасни загатката што ги мачи научниците со децении.

Дихотомијата на Марс е загатка што ги мачи научниците со децении. Ова се географски и геолошки разлики помеѓу северната и јужната хемисфера на оваа црвена планета, објаснува вселенскиот физичар Примож Кајдич на својот блог Solar. Јужната хемисфера е густо испреплетена со кратери, а нејзината површина е во просек 5,5 километри повисока од онаа на северната хемисфера. Во меѓувреме, кората на југ е подебела околу 25 километри.

Веќе е истурено многу мастило за причината за оваа дихотомија. „Можеби во далечното минато, огромен метеорит падна на Марс и северната хемисфера се стопи, создавајќи океан од магма. Можеби причината е конвекцијата во тектониката на обвивката или плочата на Марс во периодот кога планетата штотуку се формирала“, вели Кајдич, кој работи како вселенски физичар на Универзитетот УНАМ во Сиудад де Мексико.

Дихотомијата е добро видлива на сликата, која е направена врз основа на мерењата од мисијата Mars Global Surveyor. Боите ја претставуваат „висината“ (отстапување од просечната висина на просекот на Марс). Сината ги претставува ниските области и преовладува на северната хемисфера, додека црвената и белата претставуваат високо поставени области, со вулкани кои се издвојуваат на висорамнината Тарсис на левата страна од сликата.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО