16 C
Ohrid
Tuesday, May 24, 2022

Забрзана инфлација: во април поскапеа и лебот и зеленчукот

НАЈЧИТАНО

Потрошувачките цени во април пораснале за 6,9 отсто на годишно ниво, што е за 1,5 процентни поени повеќе од март. На месечна основа, тие овојпат пораснаа за 2,6 отсто, откако паднаа за 1,1 отсто во март. За инфлацијата најмногу придонесоа цените на нафтените деривати и храната, соопшти Заводот за статистика.

Цените на нафтените деривати и храната и безалкохолните пијалоци придонесоа по 1,5 процентни поени во годишната инфлација. Во првата група цените на течните горива поскапеа за 35,9 отсто, а на горивата и мазивата за патнички возила за 29,6 отсто, а регулирани се цените на бензинот и дизелот од 95 октани. Цените на храната и на безалкохолните пијалоци, пак, се повисоки за 9,2 отсто во однос на истиот период лани.

Повисоките цени на домувањето и опремата за домаќинствата и тековното одржување на становите (за 9,2 отсто) придонесоа за 0,7 процентни поени. Според статистичарите, меѓу поскапувањата на годишно ниво се издвојуваат повисоките цени на автомобилите за 11 отсто и на угостителските услуги за 7,9 отсто. Првиот придонесе за инфлацијата со 0,6 процентни поени, а вториот со 0,4 процентни поени.

Од друга страна, пониските цени на електричната енергија ја намалија годишната инфлација за 0,8 процентни поени поради интервенцијата на владата во мрежните такси и некои други давачки. Струјата поевтини за 21,6 отсто.

Во април цените на стоките се во просек за 7,9 отсто повисоки од пред една година, додека цените на услугите се повисоки за пет отсто. Поскапуваат производите за широка потрошувачка за 9,1 отсто, трајните производи за 8,8 отсто, а полутрајните производи за 2,7 отсто. Просечниот 12-месечен раст на цените беше 4% во април.

Најмногу поскапеле маслото, месото, зеленчукот и лебот
За месечната инфлација најмногу придонесоа повисоките цени на храната (за 2,9 отсто) и на празничните пакети (за 19,2 отсто), за 0,5 процентни поени. Во групата храна најмногу поскапеле маслото и мастите (за 7%), месото (за 6,3%), зеленчукот (за 5,2%) и лебот и житарките (за 2,9%). И покрај замрзнувањето на мрежните давачки и придонесот за поддршка на производството на енергија во високоефикасно комбинирано производство и од обновливи извори на енергија, електричната енергија исто така беше поскапа од март (за 11,6 отсто) и придонесе за 0,3 процентни поени во месечната инфлација.

Растот на цените на облеката и обувките за исто толку ја зголеми инфлацијата (за 3,8 отсто). Поскапите течни горива додадоа 0,2 процентни поени на инфлацијата (за 20,4 отсто), додека уште повисоките цени на цигарите (за 2,5 отсто) и на кириите (за 6,2 отсто) придонесоа за по 0,1 процентен поен. ), собирањето отпад (за девет отсто), гас (за 5,8 отсто) и изнајмување гаражи, паркинзи и лични возила (за 16,6 отсто).

Во Заводот за статистика не се забележани забележителни намалувања во април.

Годишниот раст на цените, мерен преку усогласениот индекс на потрошувачките цени што се користи за споредување во ЕУ, во април изнесуваше 7,4%, додека месечната инфлација достигна 2,1%. Просечниот 12-месечен раст на цените беше 4,2%. На годишно ниво, цените на стоките се во просек повисоки за 8,6 отсто, а на услугите за пет отсто. Нетрајните производи поскапеа за 10 отсто, трајните производи за 8,2 отсто, а полутрајните производи за 3,4 отсто.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО