22.9 C
Ohrid
Friday, July 1, 2022

Забранет бренд на електронски цигари во САД

НАЈЧИТАНО

Американската агенција за храна и лекови (ФДА) во четвртокот изненадувачки одби дозвола за препродажба на електронски цигари Juul и нареди целосно отстранување на производите од продажба. ФДА го обвинува Juul за зголемување на популарноста на испарувањето кај младите луѓе.

Според упатствата на Управата за храна и лекови на САД (FDA), производите треба да ја намалат веројатноста за пушење кај возрасните и не треба да промовираат испарување кај младите луѓе или да ја зголемуваат зависноста од никотин.

Juul излезе на пазарот со својот уред за испарување сличен на USB стик во 2015 година и првично нудеше различни овошни вкусови, кои ги привлекуваа младите луѓе. ФДА ги забрани електронските цигари со вкус на овошје во 2020 година, но дозволи продажба на цигари со вкус на тутун и ментол додека не ја заврши обработката на апликациите на компаниите.

Juul поднесе соодветна апликација пред две години, а FDA сега одлучи да издаде забрана за продажба. Во 2018 година, податоците покажаа зголемена популарност на испарувањето кај младите луѓе, а една година подоцна, Јул престана да ги рекламира своите производи. Компанијата лани оствари приход од 1,2 милијарди евра.

Центарот за контрола на заразни болести (ЦДЦ) откри дека испарувањето кај младите опаѓа по забраната за електронски цигари со вкусови. Минатата година камшикувале 7,6 отсто од средношколците, а во 2019 година секој петти ученик камшикувал.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО