16 C
Ohrid
Tuesday, May 24, 2022

Забрана за руски медиуми во Србија – отстапување од пропаганда или „друга страна“

НАЈЧИТАНО

Во српскиот печат и таблоиди деновиве има постепена промена на прорускиот наратив, а недостасува и прославата на рускиот претседател. Зборувајќи за тоа дали тоа е показател за пресвртот на нашата надворешна политика, политикологот Срѓан Цвијиќ смета дека пред воведувањето санкции кон Русија, симболичната одлука на властите би била забраната за работа на Спутник и Раша тудеј во Србија. Новинарот Бошко Јакшиќ остро се спротивставува на таа идеја, наведувајќи дека за да се формира мислење треба да ја слушне официјалната руска страна.

На прашањето дали тоа е во согласност со законите на Србија и дали забраната за работа на руските државни медиуми ќе ги спречи граѓаните да ги слушнат двете страни, Цвијиќ одговори дека тие не се двете страни. Тој додава дека од една страна се професионалните медиуми, а од другата пропагандните машини.

Надворешно-политичкиот коментатор Бошко Јакшиќ забележува дека како професионалец сака да слуша и две и три страници и да се спротивстави на укинувањето на руските медиуми во Србија.

„Тогаш треба да го укинеме CNN, кој беше значаен дел од американската пропаганда и официјалните позиции на владата. За да дојдам до правилни заклучоци, треба да слушнам што пропагира официјална Москва. Какви заклучоци се обидува да понуди“, рече Јакшиќ.

Сепак, Цвијиќ оценува дека има луѓе кои формираат мислење добивајќи информации од повеќе извори, меѓу кои и „пропагандната машинерија на Путин“, но дека повеќето граѓани сепак добиваат информации од неколку електронски медиуми, поради што напоменува дека е потребна нивна деполитизација, а пред се јавна служба.

Зборувајќи за отстапувањето на таблоидите од глорификацијата на Русија и Владимир Путин, Цвијиќ вели дека има промена во дискурсот, но дека се уште не може да се забележи јасен тренд.

„Имаме реакции на изјавите на Путин за Косово, а следниот ден се краде текст за поддршка на Русија. Не е поентата тоа. Поентата е дека пропагандната машина се уредува од еден центар. Тоа се решава со дозволување на медиумите да си ја вршат својата работа и го деполитизираат јавниот сервис“, објаснува гостинот на „Њу Ден“.

Тој забележува дека ситуацијата е иста како и во 1989 или 1990 година и дека доколку, како и тогаш, не го препознаеме историскиот момент и не донесеме правилни одлуки, обичниот граѓанин ќе ги трпи истите последици како во 90-тите.

„Ако по втор пат го пропуштиме историскиот моеман, ако бидеме заборавени, цената на тоа ќе биде фатална“, забележува Цвијиќ.

Тој додава дека приказната за промената на дискурсот има две страни на медалот и дека дискурсот кон Запад не се менува и дека објективните и вистинити информации за Европската унија не можат да се слушнат во „весниците кои го разбудиле и критикувале Путин“. .

Јакшиќ забележува дека сливот на односот на српската јавност кон Русија е времето на бомбардирањето и дека оттогаш почнало руското влијание врз српската јавност.

„Гледаме дека во официјалната руска реторика „никогаш не те бомбардиравме“. Тоа е еден од клучните аргументи за обраќање до српската јавност, што има свој ефект“, вели Јакшиќ.

Тој додава дека кога, од друга страна, луѓето зборуваат зошто Европската Унија е добра за Србија, никогаш не велат дека тоа е поради нејзините вредности и либералната демократија.

„Никогаш не го слушаме тоа овде. Можеме да слушнеме дека ЕУ е добар, добар партнер, дека зависиме од инвестициите на Европската унија, но тоа не е придружено со вредности бидејќи тие вредности не се по цена на Оваа влада ѝ се приближи на истокот, авторитаризмот на Русија и Кина е поблиску до неа отколку демократијата на Европската унија“, рече Јакшиќ.

Тој забележува дека сега сме во ситуација кога се бара од Србија да се приклучи кон санкциите против Русија, што е симбол на прифаќање на европските вредности. Како што вели, Брисел знае дека српските санкции нема да и наштетат на Русија, но тоа ќе биде гест на солидарност со европските вредности.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО